Vina Verus: združili znanje, izkušnje in pogum

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
04.12.2019 15:29

S prodorom na tuje trge z vrhunskimi vini so trije agronomi z vinogradi v okolici Ormoža in novo kletjo pokazali, da je sodelovanje ključ do uspeha

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustanovitelji Verus vinogradov, ki so se povezali in uspešno prodrli na tuje trge
Arhiv Verus Vinogradi

Diplomirani agronomi Rajko Žličar, Danilo Šnajder in Božidar Grabovac, ki so imeli vsak po deset let delovnih izkušenj kot sodelavci v nekdanjem vinogradništvu Jeruzalem Ormož, so se leta 2007 odločili, da združijo moči. Božidar Grabovac o začetkih skupnega podjetja Verus vinogradi: "Na neki točki smo se odločili, da gremo vstran in na svoje. Vsi trije smo imeli vinograde in opremo, nekaj izkušenj in izobrazbo, predvsem pa enak pogled, kako naj bi se v našem vinorodnem okolišu šli vinogradništvo in vinarstvo. Tako smo, da bi se povezali, ustanovili podjetje Verus vinogradi in razvili blagovno znamko Verus vina."

Zakaj prav Verus

Zanimiva je zgodba o iskanju imena za podjetje. Grabovac: "Najprej smo razmišljali, kako bi našli primerno in predvsem prepoznavno ime, saj je to prvi stik s kupci. Sprva smo menili, da bi bili v imenu vsi trije priimki, kar pa se nam je zdelo precej komplicirano in predolgo. Vedeli smo, da sta prepoznavnost in univerzalnost imena pomembni, saj je bil naš cilj predvsem prodaja na tujih trgih. Prepoznali smo se v več pomenih besede verus, ki pomeni resničen, pravi, izviren in pristen. Lepo povzema naše prizadevanje, da so naša vina pravi predstavniki svojih sort, vinskega letnika in naše regije. Odraža tudi naš iskreni odnos med seboj in do kupcev." Pri prepoznavnosti etiket in podobe podjetja je veliko pomagal Beni Ivančič. "Njegove etikete za Verus so nam bile takoj všeč. In izkazalo se je, da so idealne, saj je njihovo podobo dobro sprejelo tudi tržišče."

Nova klet Verus v Ormožu je naravi prijazna gradanja iz lesa in opeke.
Arhiv Verus Vinogradi

Sodobna klet

​Ker so vedeli, da bo kmalu treba poiskati nove, večje prostore za predelavo grozdja in skladiščenje vina, so se odločili za gradnjo lastne kleti. Grabovac: "Odločitev za novo klet smo sprejeli, ker se je pogodba o najemu iztekala, hkrati pa je bilo težko najti nove prostore. Težava je bila najti primerno zemljišče in pripraviti vso potrebno dokumentacijo, a nam je uspelo."

Višji cenovni razred

​Kako to, da vztrajajo pri višjem cenovnem razredu, nam še pojasni Grabovac: "Višja cena res zahteva več dela in lovljenje ravnotežja med vsemi stroški. Taka prodaja je umetnost. Res je, višje kot si, težje je to početi. A nam ni žal. Pri tem se držimo tudi filozofije, da je uživanje kakovostnega vina kultura. Naš cilj ni prodaja cenenega vina, ki se ga pije v velikih količinah. Spodbujamo kulturo pitja vina, ki omogoča, da se okusi aroma, da se ga kombinira k primernim jedem in da vino odraža bistvo svoje sorte."
V letu 2007 so začeli s prevzemom 80 ton grozdja, letos so dosegli rekord s 168 tonami. Zadnja leta so za prodajo napolnili okoli 110 tisoč steklenic letno, letos jih bo še precej več. Se jim je pa že zgodilo, kot denimo leta 2014, da jim ga je zaradi slabše letine zmanjkalo.
Med načrti podjetja sta iskanje in povečanje trgov v tujini. V podjetju Verus vinogradi imajo poleg lastnikov še tri redno zaposlene in v sezoni zaposlijo kakih šest sezonskih delavcev, izkušenih domačinov. K njim pogosto prihajajo partnerji iz tujine, saj je utečena praksa, da želijo distributerji, preden začnejo delati z vinarji, videti, kje so, kaj delajo, kako je videti vinograd in kakšna je klet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta