V Lovrencu najboljši golaž iz Gostilne Girpica

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.08.2021 04:00
V Lovrencu na Dravskem polju so na golažijadi najboljšim ekipam podelili priznanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člana zmagovalne ekipe v pripravi golaža iz Gostilne Girpica
Anita Kirbiš

Zadnjo soboto v juliju je Športno društvo Mladinec iz Lovrenca na Dravskem polju organiziralo golažijado, ki je uvod v praznovanje farnega praznika - lovrenške nedelje, 8. avgusta. To je šele njihovo drugo tekmovanje v kuhanju golaža; prvo so organizirali predlani, udeležilo pa se ga je dvanajst ekip, z željo, da to še ponovijo. "Predvsem gre za druženje, saj smo ga bili že vsi tako željni. Želimo si, da dogodek postane tradicionalen, a nam je lani načrte prekrižal koronavirus. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo enajst ekip iz okoliških vasi in s čimer smo zadovoljni, med ekipami so bili predvsem mladi in to nas opogumlja," je povedal predsednik ŠD Bogdan Rajšp, ki mu je z ekipo prizadevnih sodelavcev uspelo izvesti tokratno tekmovanje.

Med ekipami so bili PGD Lovrenc, Frizerski studio Mi2, Reisari, ŠD Lovrenc, KD Lovrenc, kurenti Vetrovniki iz Kidričevega, Pokači in Pokrivači iz Župečje vasi, Radar iz Šikol, Črni gadi iz Apač in Gostilna Kozel - Girpica iz Vidma. Organizatorji so s startnino pokrili osnovne stroške tekmovanja. Meso in čebula, ki so ju ekipe prevzele ob začetku tekmovanja, sta bila v domeni organizatorja, recepture in začimbe, skupaj s kotlički, pa so bile tiste drobne skrivnosti ekip, ki so želele to popoldne pripraviti najboljši golaž. Za kuhanje so imeli debelih pet ur. Pomembno vlogo pri ocenjevanju je imel tudi videz "delovnih prostorov", zato je bilo med dekoracijami najti različne poljščine (od koruze, buč, sončnic) in zelišča, pa tudi manj kulinarične dekoracije, s katerimi so se želele ekipe identificirati (od nogometnih žog, maskote kurenta do mini gasilskega avtomobilčka), pa še bi se našlo kaj.

Udeleženci letošnje golažijade v Lovrencu na Dravskem polju
Anita Kirbiš

Ocenjevalna je komisija v sestavi Marjan Božičko, strokovni učitelj iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (predsednik), David Žerak, kuhar z dolgoletnimi izkušnjami, in Joško Pernat, ljubiteljski kuhar (oba člana), bdela nad tekmovanjem in se na večer pošteno namučila ob degustacijah in ocenjevanju vseh golažev. Ob podelitvi se je pridružil tudi kidričevski župan Anton Leskovar, ki je vesel takšnih dogodkov in druženj, s predsednikom športnega društva je podelil nagrade. Vse ekipe so prejele spominske kuhalnice, najboljše tri pa tudi pokale. Prvo mesto je osvojila dokaj skromna, a očitno rutinirana ekipa Gostilne Kozel - Girpica iz Vidma, drugo mesto skupina kurentov Vetrovnikov iz Kidričevega, v kateri je bil tudi bodoči ženin in so mu med tekmovanjem nadeli velik lesen križ, tretje mesto Pokrivači iz Župečje vasi. Proslavljanje in veseljačenje sta v Lovrencu trajala dolgo v noč, vmes so se predstavili tudi pokači, seveda že s povabilom na golažijado prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta