Ujma poškodovala obeležje pri partizanski tiskarni. V odboru za vrednote NOB že napovedujejo obnovo

SIN
10.09.2023 04:46

V Koritnem nad Oplotnico je v zadnjih letih druge svetovne vojne delovala partizanska tiskarna – Tehnika Mernik. Julijska ujma je spomenik uničila, a so odločeni, da ga bodo obnovili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dele lesenega obeležja pri partizanski tiskarni je razmetalo na več koncev.
Občina Oplotnica

Partizanska tiskarna v zemljanki, veliki 4 x 8 m, je delovala od avgusta 1944 do konca vojne maja 1945. Bila je skrbno varovana in dobro skrita v gozdu med Koritnim in Božjim. Zato so bili predvsem zaslužni kmetje v njeni neposredni bližini. Za material, raznašanje gradiva in tudi za dobavljanje informacij so skrbeli še aktivisti iz Oplotnice, Kota, s Keblja, tudi iz Slovenskih Konjic. Za varnost tiskarne in njenih ljudi sta skrbela domačina, obveščevalca Pepca in Nande Tajnikar iz Koritnega.

Obeležje pri partizanski tiskarni 
Arhiv OO NOB Oplotnica

Obeležje je bilo postavljeno leta 1981, ko so združili moči predstavniki ČGP Večer in tedanji člani ZB Oplotnica. Tiskarna je delovala v neposredni bližini spomenika v težko dostopni grapi ob potoku, pod vasjo Božje. Leta 2007 je bila obeležju dodana spominska plošča, lesena odprta knjiga, ki jo je julijska ujma uničila. "Člani OO zveze borcev za vrednote NOB smo sklenili, da bomo spomenik obnovili. Upamo, da nam bo to s skupnimi močmi uspelo, saj bo naslednje leto jubilejno - 80 let od začetka delovanja tiskarne, ki je opravljala pomembno nalogo informiranja. Pri njenem delovanju so imeli pomembno vlogo domačini iz okolice tiskarne, pa tudi iz Oplotnice, s Keblja in delavci iz cezlaškega kamnoloma. Vsi ti so pisali zgodovino, naša naloga pa je ohranjati spomin," pravi Maja Valenčak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta