Sanacija brežine in obnova gradu Borl

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.03.2019 19:01

Urejanje poteka po načrtih, na delu so arheologi. Prvo grajsko dvorišče z delom stavbe bo zaživelo kot interpretacijski center Drava

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenova Borla se je vendarle začela.
Picasa

Napovedi so obetavne, saj naj bi bila do konca prihodnjega leta končana delna obnova gradu Borl. V dolga leta zaklenjenem grajskem poslopju tačas sicer še ni videti, da bo tam čez kakšni dve leti zaživel interpretacijski center reke Drave. Dela na zunanjem dvorišču gradu, ki bo doživelo prenovo, še nekaj časa ne bodo stekla. So pa že mesece na delu arheologi, sodelavci arheološke terenske ekipe Centra za preventivno arheologijo, ki deluje v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS), raziskujejo skrivnosti nekdanje grajske terase, pod katero druga ekipa delavcev že od lanske jeseni sanira nevarno grajsko brežino.

Zaključuje se zahtevna sanacija grajskega pobočja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med petimi projekti

"Ministrstvu za kulturo je v okviru aktualnega Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike uspelo zagotoviti, da bo v povezavi s prednostno naložbo Varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in spodbujanje ekosistemskih storitev, vključno z omrežjem Nature 2000 in zelenimi infrastrukturami, obnovilo pet objektov kulturne dediščine, med njimi grad Borl. V obnovljenemu delu gradu bosta informacijsko-interpretacijski center in stalna prirodoslovna razstava. Prenovo bomo začeli po potrditvi vloge za odločitev o podpori projekta obnove s strani Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki ji bo sledila priprava javnega naročila za izvedbo gradbeno-obrtniških in instalacijskih del. Projekt obnove dela gradu Borl v povezavi z Naturo 2000 se izvaja v partnerstvu z Zavodom za varstvo narave," so na naše vprašanje, kakšna prihodnost se obeta gradu Borl, te dni odgovorili z ministrstva za kulturo.

Zlatonosna Drava

​Kot je razumeti njihove napovedi, naj bi najprej za javnost odprli zunanje dvorišče gradu, natančneje pritličje in nadstropje desnega in osrednjega dela poslopja, kjer sta kapela in viteška dvorana. To je tudi del gradu, ki je najbolj ohranjen in kjer so se najdlje odvijale različne dejavnosti oziroma prireditve.

Na gradu so preteklo leto potekala obsežna arheološka raziskovanja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR
Na gradu so preteklo leto potekala obsežna arheološka raziskovanja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR
Nekoč je bilo na gradu živahno, zdaj kompleks že dolgo sameva.
Picasa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta