S poplačilom rešujejo proračun ptujske mestne občine

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.06.2019 15:42

Po navodilu, da mora občina lizinge in stavbne pravice šteti kot zadolževanje, zaradi zmanjšane kreditne sposobnosti ogroženi evropski projekti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina je rešitev za večjo kreditno sposobnost našla med drugim v poplačilu stavbne pravice za vrtec Zvonček.
Hojka Berlič

Kot je prepričan nekdanji župan Štefan Čelan, ki se je med svojim županovanjem z mestnim svetom odločil, da s pomočjo stavbne pravice financira kar nekaj projektov, med drugim gradnjo enote Zvonček ptujskega vrtca in obnovo gledališča, gre pri določitvi o upoštevanju preteklih lizingov in podeljenih stavbnih pravic za nedopustno retrogradnost zakonodaje: "V času, ko smo se mi za to odločali, je bilo jasno povedano, da je stavbna pravica nekaj, kar ne gre v zadolževanje. In ne razumem, zakaj zdaj retrogradno uveljavljati neko načelo. Saj, če bi to takrat vedeli, se verjetno niti jaz niti mestni svet ne bi odločali za tak način investiranja. V tem trenutku se s takimi odločitvami občino postavlja v izjemno neugodno situacijo. Za mene je to nekaj, kar se v neki demokratični, pravni državi ne bi smelo dogajati."

Zadolženi za dodaten milijon

Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, se je omenjena družba obrnila na občino s ponudbo za predhodno poplačilo stavbne pravice ravno v času, ko je tudi ministrstvo za finance občino opozorilo, da lizingi in podeljena stavbna pravica štejejo za zadolževanje. Občini je naložilo, da to uredi, torej v zadolževanje vključi stavbno pravico v višini okrog 400 tisoč evrov za vrtec in približno 600 tisoč evrov za gledališče. "Kar je seveda obremenilo našo kreditno sposobnost. Zato smo se zdaj dogovorili za predčasno poplačilo stavbne pravice, kar pomeni, da rešimo to zgodbo in zadostimo vsem pogojem, da lahko vzamemo nekaj več kredita in izpeljemo vse projekte, kot smo planirali." Poleg tega naj bi bili občini plačilo kakšnega od kreditov svetovali tudi na ministrstvu.

Za poplačilo 224 tisoč evrov

Ptujski svetniki so zato na zadnji seji podprli dogovorjeno predčasno poplačilo stavbne pravice v višini dobrih 224 tisoč evrov, kar naj bi občini pomagalo, da bo lahko pridobila dovolj denarja za zagotovitev lastnih deležev pri projektih, za katere naj bi pridobila evropska sredstva. V proračunu so namreč planirali zadolževanje za 1,750.000 evrov.

Občina je rešitev za večjo kreditno sposobnost našla med drugim v poplačilu stavbne pravice za vrtec Zvonček.
Hojka Berlič

Bonitete za Gajke do konca leta

Ptujski svetniki pa so kljub številnim pomislekom na marčevski seji znova, tokrat vsaj do konca leta, podaljšali izplačila odškodnin in ugodnosti krajanom četrtnih skupnosti, povezana z izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke v Spuhlji. Čeprav so svetniki marca zahtevali, da se županja s krajani ČS Spuhlja in ČS Jezero v tem času pogovori o vsebini bonitet, saj naj bi bilo primernejše izplačevanje odškodnin, kot je to urejeno tudi v bližini drugih centrov za ravnanje z odpadki v Sloveniji, so podaljšanje pogodbe na tokratni seji podprli brez razprave.
Kot je pojasnila Gajškova, naj bi tako nove dogovore sklepali konec leta, pri sprejemanju novega proračuna. Še vedno namreč ostajajo neizpolnjene nekatere dogovorjene obveznosti občine iz osnovne odškodninske pogodbe iz leta 2002.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta