Roškarjeva trta v Jurovskem Dolu spet lepo obrodila

Marjan Toš
31.10.2021 04:00
Potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta je v Jurovskem Dolu dobila ime po naprednem gospodarju, županu, mecenu, deželnem in državnem poslancu Ivanu Roškarju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadovoljni brači pri Roškarjevi trti v Jurovskem Dolu Foto: Arhiv Občine Sveti Jurij
Arhiv Občine Sveti Jurij

Potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta raste tudi v središču Jurovskega Dola v Slovenskih goricah. Ime je dobila po uspešnem nekdanjem županu, deželnem in državnem poslancu Ivanu Roškarju (1860-1933) z Malne. Mož je bil svetovljan, ki je ob pomembnem političnem in družbeno-kulturnem delovanju skrbel tudi za znameniti vinograd na Slateniku, ki je bil za tisti čas izjemno velik in zelo zahteven za obdelovanje. V njem je med prvimi v Slovenskih goricah zasadil najžlahtnejše sorte trte in svoj pridelek znal dobro prodati v kraje po vsej današnji Avstriji in Kranjski. Zato dragoceni cepič Stare trte z Lenta v Jurovskem Dolu upravičeno nosi njegovo ime.

Nekdanja Roškarjeva domačija na Malni.
Marjan Toš

Izražal pomen slovenskega jezika

Ivan Roškar je bil v prvi vrsti kmet in dober gospodar na lastni kmetiji in v vinogradu, mož kremenitega značaja in zagovornik slovenskega jezika in kulture v času, ko slovenščina še ni bila zaželena. Bil je nadvse spoštovani župan domače Malne, kjer se je njegova politična pot tudi začela. Do konca svoje politične poti je ostal neomajno zvest svojim ciljem, da se izrazi kot predstavnik slovenskega kmečkega in podeželskega prebivalstva. Veljal je za velikega podpornika slovenske šole in ima veliko zaslug za gradnjo novega šolskega poslopja v domačem kraju leta 1909. Bil je tudi podpornik nastanka prve jugoslovanske države leta 1918 in prvi kmetijski minister v vladi SHS v Beogradu.

Ivan Roškar, slovenstvu zvest župan, umni kmetovalec, deželni in državni poslanec.
Arhiv Marjana Toša

Skupaj z učiteljem Matejem Pergerjem je bil leta 1902 ustanovitelj bralnega društva Edinost in dve leti kasneje še čitalnice. Ivan Roškar je bil dolgoletni predsednik društva in ga je tudi materialno in moralno podpiral. Ime društva je ponesel tudi na Dunaj in v Gradec. Poleg prizadevanj za gospodarski in kulturni razvoj domačega kraja se je Ivan Roškar posebej zavzemal za avtonomijo Slovenije. V vseh svojih nagovorih je izražal pomen slovenskega jezika za slovenski narod. Zavzemal se je za slovenščino v šolah in uradih. Bil je dober ljudski govornik in je preprostim ljudem zelo rad pomagal, sploh ob raznih nesrečah in vremenskih ujmah.

Poimenovanje trte kot zahvala domačinov

Poimenovanje potomke Stare trte po njem tako ni bilo samo simbolično dejanje, pač pa tudi zahvala domačinov za njegov zgodovinski prispevek k razvoju kraja in za utrjevanje slovenstva. Roškarjeva trta se je več kot dobro prijela in kljubuje vsem vremenskim nevšečnostim. Tudi letošnja trgatev, ki so jo opravili člani domačega Društva vinogradnikov Sveti Jurij skupaj z županom Petrom Škrlecem, župnikom in z mnogimi brači, je bila obilna. Med brači so letos prevladovale predstavnice nežnejšega spola. Skrbnik jurovske potomke Stare trte z Lenta je Ivan Špindler, vinogradnik, lovec, umni gospodar in pravnuk Ivana Roškarja. Je najbolj zaslužen za to, da so bili njeni grozdi polni in zdravi. Nadejajo se dobrega letnika. Lani so iz grozdja Roškarjeve trte stisnili deset litrov mošta, letos pa ga pričakujejo še več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta