Rače: Dograjeni vrtec čaka na otroke

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.05.2020 05:29

V Vrtcu Rače dograjene tri igralnice, rekonstruirana in dograjena kuhinja, zgrajene zunanje sanitarije. Investicija, ki jo je plačala Občina Rače - Fram, je stala okoli milijon evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dograjena igralnica z zunanjo teraso v Vrtcu Rače
Barbara Bradač

Vrtec v Račah, čeprav je novozgrajen leta 2011 lahko sprejel 146 predšolskih otrok v osmih oddelkih, je že deset let kasneje pokal po šivih. V občini že kar nekaj časa beležijo porast večstanovanjske in individualne gradnje ter zaradi tega priseljevanje mladih družin. V prvi polovici leta 2010 je v občini živelo 6710 prebivalcev, tako pravijo uradni podatki statističnega urada, v drugi polovici leta 2019 pa 7433 prebivalcev. Zaradi premalo prostora za vse predšolske otroke v javnem vrtcu Rače v Ulici Lackove čete 17 v Račah v letošnjem šolskem letu dve vrtčevski skupini gostujeta v bližnji Osnovni šoli Rače, kamor organizacijsko vrtec tudi sodi. V Enoti vrtca pri OŠ Rače, kot se uradno imenuje, je oblikovanih deset oddelkov, ki jih obiskuje 185 predšolskih otrok.

Vrtčevski otroci ne bodo več gostovali v šoli

Lani se je začela dozidava vrtca, zdaj pa je že končana in vrtec ima dograjene tri igralnice za tri oddelke, dograjena in rekonstruirana je tudi vrtčevska kuhinja, prav tako zunanje sanitarije. Zaradi epidemiološke situacije v državi se je odprtje nekoliko zamaknilo, a na občini pričakujejo, da bo upravna enota v začetku maja izdala uporabno dovoljenje. Kdaj bodo lahko malčki ponovno stopili v vrtec in objeli svoje vzgojiteljice in prijatelje, pa je odvisno od državnih varnostnih ukrepov v zvezi z novim koronavirusom.

Dograjen objekt pri vrtcu v katerem so zunanje sanitarije za vrtec, z druge strani pa javne sanitarije za uporabnike bližnjega igrišča.
Barbara Bradač
Dograjen objekt pri vrtcu v katerem so zunanje sanitarije za vrtec, z druge strani pa javne sanitarije za uporabnike bližnjega igišča.
Barbara Bradač

Delo v vrtcu bo lažje

"Naš vrtec ima trenutno deset oddelkov in tudi dograjeni vrtec bo desetoddelčen, imel bo tudi večnamenski prostor, saj vrtec nima svoje telovadnice, blizu imamo športno dvorano, a pot do tja ni praktična, zlasti ko dežuje ali sneži. Takrat je z malčki precej težko. So pa tri nove igralnice malo večje, delo v vrtcu bo vsekakor lažje, saj bo vse potekalo na enem mestu, vzgojno-izobraževalni del, zagotavljanje prehrane ... Zavedamo se, da vsega ne moremo imeti, smo pa zelo zadovoljni, saj smo po opremi in standardu v vrhu," se veseli novih prostorov ravnatelj OŠ Rače Rolando Lašič. Zadovoljen je tudi, da je bilo s to novo investicijo urejeno ogrevanje v vrtcu, vgrajena sta kalorimetra za šolo in vrtec, odpravljene pretekle napake in pomanjkljivosti. Pravi, da je za novo vrtčevsko leto vpisanih 80 otrok, vpisnih mest pa je okrog 40. "Res je, da je vedno vpisanih več otrok, ker starši vpišejo tudi tiste, ki še niso dovolj stari, ali pa potem ne sklenejo pogodbe z vrtcem, ker najdejo druge možnosti varstva. Teoretično bi bilo sicer možno spremeniti večnamenski prostor v igralnico, če bo to nujno, tako da bo možnih tudi enajst oddelkov. A o tem bo odločila občina," sklene ravnatelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta