Ptujska turistična taksa: Po višji zdaj nižja, a ne za vse

Hojka Berlič Hojka Berlič
29.01.2019 20:03

Ptujski svetniki prepolovili višino turistične takse v kampih, zaradi česar naj bi v proračun priteklo 33 tisoč evrov manj. Podobne tudi želje zasebnih sobodajalcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gosti, ki bodo prenočili v kampu Term Ptuj, bodo poslej plačali evro manj turistične takse kot ostali.
Sašo Bizjak

Od prvega januarja letos so morali vsi turisti za prenočitev na Ptuju plačati 2,5 evra takse na osebo na dan, in sicer dva evra turistične takse in dodatnega pol evra promocijske takse. Tako so namreč, kljub nezadovoljstvu Term Ptuj in zasebnih ponudnikov sob, v skladu z novo zakonodajo odločili ptujski mestni svetniki. Takšna, za skoraj 100 odstotkov višja taksa, naj bi namreč bila, kot so takrat pojasnili na ptujski občini, primerljiva z vodilnimi turističnimi destinacijami po Sloveniji, med katere se uvršča tudi Ptuj.
A že na torkovi seji je mestni svet pod vodstvom nove županje Nuške Gajšek in v novi sestavi ter na (očitno vnovično) pobudo, kot so na občini zapisali v obrazložitvi predloga sklepa največjega ptujskega turističnega ponudnika Term Ptuj in drugih interesnih združenj, odločil, da bo poslej za kampe vendarle veljala za 50 odstotkov nižja turistična taksa. Kot so tokrat pojasnili na občini, so celotno situacijo znova natančno preučili in analizirali ter prišli do zaključka, da je takšna oprostitev plačila turistične takse smiselna in nujna, "saj gre za specifično vrsto nastanitvenih obratov, pri katerih je izrazita sezonska obiskanost ter velik vpliv vremena in drugih podobnih dejavnikov". Z uvedeno olajšavo oziroma oprostitvijo pa naj bi občina izboljšala "položaj in konkurenčnost poslovanja v tej specifični kategoriji nastanitvenih obratov".
S to odločitvijo svetnikov bo sicer po predvidevanjih v občinski proračun na račun nižje takse priteklo le polovico od načrtovanih 66 tisoč evrov. Pred spremembo zakona so sicer iz tega naslova dobili letno okoli 22 tisočakov.

"Ta evro jih ne bo rešil"

Odločitev o znižanju takse so ptujski svetniki sicer sprejeli po skrajšanem postopku, a le za las, s 15 glasovi za in 14 proti. "Naša svetniška skupina se seveda z enim gospodarskim subjektom ne more strinjati, glede na to, kaj vse je na drugi strani treba z vidika javne infrastrukture narediti za to, da se turizem v neki občini razvija," je menil eden najglasnejših nasprotnikov takšne odločitve, nosilec liste Štefan Čelan. Sava Turizem pa je največji turistični subjekt na Balkanu, zato bi evro rezerve lažje našli v svoji ceni ponudbe kot občina. "Kolikor vidim, je v kampu velika večina Nizozemcev, Belgijcev in drugih. In ne verjamem, da je ta evro tak problem za Nizozemca, ki se tja pripelje z avtodomom, vrednim 280 tisoč evrov." S povedanim se je strinjal tudi Gorazd Orešek, Lista za Ptuj, ki je menil, da je bila tokrat na mizi možnost, da nekaj doprinesejo v proračun, svetniki pa znova razmišljajo, da bi se temu odrekli, ker je "en gospodarski subjekt rekel, da bi rad bil za evro konkurenčnejši". Ta evro jih po njegovem mnenju ne bo rešil, še posebej, če na drugi strani "brez slabe vesti zaračunavajo 1 evro prijavnine v kampu". Rajko Fajt, SDS, je nasprotno izrazil prepričanje, da nižja cena lahko pritegne več turistov: "Morda bo pa ravno ta evro tisti, zaradi katerega bo šel nekdo namesto v avtokamp v Markovce na Ptuj. In bo tako morda več turistov, mesto pa zaradi tega bolj polno." Nosilec liste Andrej Čuš je ob razpravi poudaril tudi vprašanje družbene odgovornosti posameznih gospodarskih subjektov. Po mnenju Mirjane Nenad, SD, pa pobude gospodarstva vendarle ne gre jemati zlahka: "Verjamem, da so upoštevali tudi znižanje turistične takse, ki se dogaja v vseh naših okoliških občinah. Med našimi občinami so kratke razdalje in če v Markovcih in Kidričevem nimajo turistične takse, se bodo morda odločili kampirati tam." Orešek pa je tovrstne pomisleke zavrnil: "Samo razmislite, kdo od vas, ki je namenjen v nek kraj, pogleda v sosednje kraje, če je tam slučajno turistična taksa nižja. In dokler se bomo bali sosednjih občin in potem v istem stavku govorili o regijskem središču, imamo velike težave."

Denar je treba zaslužiti drugje

Če so z odločitvijo svetnikov zagotovo zadovoljni v Termah Ptuj, pa se temu, da niso bili v 50-odstotno olajšavo vključeni tudi sami, čudijo zasebni sobodajalci. Iva Koželj, vodja Hostla Sonce na desnem bregu Drave, je prepričana, da bi morali vključiti vse tiste, ki konkurirajo predvsem z nizkimi cenami - sobodajalce pa tudi hostle. Ponudnik sob v centru mesta Vladimir Šilak, ki je bil do višine takse kritičen že v preteklosti, dodaja, da so že tako v slabšem položaju: "Že naziv hotel pač avtomatično pomeni večji obisk, čeprav ga danes lahko pridobi že praktično vsak. Poleg tega za hotele turistična taksa ni taka težava, saj zunaj sezone kapacitete polnijo s kongresnim turizmom, takso pa plačajo podjetja. Družini pa je težko dati denar za nekaj, od česar nima nič." Zdaj, je prepričan, bodo ljudje iskali nastanitve z nižjo takso, saj je že na primer le nekaj kilometrov oddaljeni Hotel Roškar v drugi občini z nižjo takso. "München je sejemsko mesto, pa nimajo turistične takse, v Pragi je taksa 90 centov. Denar je treba od obiskovalcev dobiti drugače, ne na tak način, da ima gost občutek, da za denar ne dobi nič. Z veseljem pa bo plačal tudi nekaj evrov za pivo v prijetnem vzdušju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta