Ptuj: Ob obletnici vstopa Slovenije v EU države predstavljali z Evrovizijo

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.05.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi so domiselno predstavili glavne značilnosti posameznih držav EU.
Hojka Berlič

Medtem ko so mladi pevci in plesalci na odru predstavljali zmagovite evrovizijske pesmi držav, so drugi pri stojnicah obiskovalcem ponujali znanje o državah, ki so jih predstavljali, pri mnogih pa tudi njihove značilne kulinarične dobrote. "Mi predstavljamo Avstrijo, med drugim Conchito Wurst in druge pevce, ki so državo zastopali na Evroviziji. Avstrija je sicer na izboru do zdaj zmagala dvakrat," je pojasnila Tija Križan iz 8. a OŠ Mladika. Nizozemsko so, odete v značilno nizozemsko opravo, predstavljale učenke OŠ Destrnik: "Za državo so najbolj značilna kolesa, sir in mlini na veter. Poleg tega, da se učimo o evropskih državah, se tudi odlično zabavamo in spoznavamo svoje vrstnike." Bolgarijo in Ciper so zastopali dijaki Elektro in računalniške šole Ptuj: "Ciper je otok z 850 tisoč prebivalci, EU pa se je pridružil leta 2004. Imajo zanimive tradicionalne jedi, ki jih ponujamo, med njimi marmelado iz vrtnic."

Tradicionalna prireditev Spoznavajmo države Evropske unije je tokrat potekala na dvorišču Minoritskega samostana.
Hojka Berlič

Prireditev na Ptuju poteka že od vstopa Slovenije v EU, tema dogajanja, s pomočjo katerega mladi spoznavajo države EU, pa je vsako leto drugačna ter se dotika kulturnega, športnega, gospodarskega področja ter različnih znamenitosti. Letos je bilo po dolgem času seveda več kot dobrodošlo tudi druženje med šolami, kar je mladim v preteklem obdobju močno manjkalo. "Gotovo je prav, da mladi 18. obletnico vstopa Slovenije v EU praznujejo na način, da pokažejo svojo ustvarjalnost. Nima vsako mesto take prireditve, kot jo imamo na Ptuju," je ob tem dejal Peter Pribožič, predsednik Turističnega društva Ptuj, ki je soorganizator vsakoletnega dogajanja.

Na prireditvi vedno sodelujejo tudi najmlajši.
Hojka Berlič

Po končanem programu mladih so sledili še pozdravni nagovori ter dvig evropske zastave v ptujskem Evro parku, kar sta storila ptujska županja Nuška Gajšek in Pribožič. Tudi pobuda za postavitev omenjenega parka z zastavami evropskih držav ter cvetličnimi gredami s simboliko treh grbov, ki je danes ena od poznanih točk ob vpadnici v Ptuj, je pred prav tako skoraj 18 leti prišla prav iz ptujskega turističnega društva. Od ureditve parka vsako leto ob obletnici vstopa države v EU v njem tradicionalno svečano izobesijo evropsko zastavo. Pred nekaj leti so uredili še lesene stopnice, po katerih je zdaj lažji dostop do parka, da ga lahko bolje spoznajo tudi obiskovalci mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta