Ptuj: Investicijsko precej skromen proračun

23.10.2024 06:00

Občina bo 250.000 evrov namenila za prekrivanje strehe ptujske glasbene šole, največ pa je vreden projekt nadzidave zdravstvenega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ je vredna naložba v nadzidavo Zdravstvenega doma Ptuj, za katerega je sicer predvidenih skoraj 4,7 milijona evrov, pri čemer gre v celoti za državno investicijo.
Slavica Pičerko Peklar

Ptujski svetniki so na ponedeljkovi seji prvič obravnavali proračun za prihodnje leto, ki pa bo podobno kot letošnji investicijsko precej skromen. Predlog proračuna, ki bo mesec dni v javni razpravi, predvideva nekaj več kot 34 milijonov evrov prihodkov in okoli 250.000 evrov manj odhodkov. Zadolževanja ne načrtujejo.

Kot je razvidno iz predloga proračuna, si občina obeta okoli 19,5 milijona evrov davčnih in skoraj šest milijonov evrov nedavčnih prihodkov, za nekaj več kot osem milijonov evrov pa naj bi bilo tudi transfernih prihodkov od države in iz evropskih virov.

Za zdaj računajo na dobrih 600.000 evrov evropskih sredstev, in sicer 160.000 evrov iz strukturnih skladov za ureditev križišča pred upravno enoto, skoraj 36.000 iz kohezijskega sklada za občinsko celostno prometno strategijo.

Iz sklada za okrevanje in odpornost so predvidena sredstva v znesku 400.000 evrov za gradnjo sončnih elektrarn na strehah javnih stavb, še okoli 23.000 evrov pa za posodobitev občinskega prostorskega izvedbenega akta.

Na odhodkovni strani bodo za tekoče odhodke in transferje porabili 24 milijonov evrov, medtem ko za investicijske odhodke in transferje skupaj načrtujejo manj kot deset milijonov evrov. Občina bo ob tem nekaj več kot 1,7 milijona evrov porabila za odplačilo že najetih posojil.

 Glasbena šola Karol Pahor Ptuj
Hojka Berlič

Med redkimi naložbami je sicer načrtovana preplastitev Dravske ulice, za katero je rezerviranih 450.000 evrov, vse ostale infrastrukturne naložbe pa bodo odvisne od uspešnosti na razpisih za evropska sredstva in tistega, kar bodo izpogajali od države. Za obnovo in nadgradnjo vodovodnega sistema je za zdaj načrtovanih le 160.000 evrov, za ravnanje z odpadno vodo pa dobrih 220.000 evrov.

Občina bo 250.000 evrov namenila za prekrivanje strehe ptujske glasbene šole, največ pa je vreden projekt nadzidave zdravstvenega doma, za katerega je sicer predvidenih skoraj 4,7 milijona evrov, pri čemer gre v celoti za državno investicijo.

Največja občinska naložba naj bi v letu 2025 sicer bila že omenjena gradnja sončnih elektrarn na strehah javnih stavb, za katero naj bi prihodnje leto namenili skoraj 1,2 milijona evrov, v letu 2026 pa še okoli 900.000 evrov. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta