Promocija Ptuja s športom: Privilegirani proti drobitvi kolača

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.09.2019 19:32

Do denarja bodo po spremembi pravilnika upravičeni tudi individualni športniki. A šele prihodnje leto. Letos si bosta 60 tisočakov znova razdelila le dva kluba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedavni uspehi Kristjana Čeha so bili eden od povodov za spremembo pravilnika.
Sašo Bizjak

Predvidoma v tednu dni naj bi ptujska občina objavila javni razpis za dodelitev finančne podpore za promocijo mesta z vrhunskim ali množičnim športom. A tudi letos, tako kot že dve leti pred tem, bosta zaradi pravilnika možnost za prijavo imela le NK Drava Dakinda in Rokometni klub Drava. In to kljub temu, da so svetniki po precej burni razpravi na minuli seji mestnega sveta potrdili spremembo pravilnika, ki bo poslej omogočal prijavo tudi športnikom v individualnih športnih panogah. Sprememba bo namreč začela veljati šele s prihodnjim letom, saj je nekatere zmotilo predvsem to, da skupna finančna podpora tudi po spremembah ostaja enaka, to je 60 tisoč evrov.

Brez dodatnih 30 tisoč evrov

Kot je v razpravi povedal Gorazd Orešek, Lista za Ptuj, naj bi ga dva kluba obvestila, da naj bi občina po spremembi pravilnika za razpis obljubila dodatnih 30 tisoč evrov. Županja Nuška Gajšek je to odločno zanikala: "Res so neprestane težnje po dodatnem financiranju prav za ta razpis, a smo že na začetku leta, takoj po sprejetju proračuna, povedali, da je 60 tisoč evrov zagotovljenih v proračunu. In da dodatnega denarja v tem letu ne bo." Kaj bo prihodnje leto, je še dodala Gajškova, bodo svetniki odločili ob sprejemanju proračuna.
Po mnenju tako Oreška kot nosilca liste Andreja Čuša spremembe pravil igre tako pozno v letu niso umestne, saj naj bi nekateri klubi pri načrtovanju svojega delovanju že upoštevali finančno podporo, do katere bi bili upravičeni po sedanjem pravilniku. Zato je Čuš predlagal kompromisno rešitev, uveljavitev pravilnika šele ob sprejemanju občinskega proračuna za prihodnje leto, saj bi "v nasprotnem primeru nekaterim klubom povzročili izpad finančnih prihodkov in s tem ogrozili njihovo delovanje".

Z razpisom reševali kluba

Da je potrebna takojšnja uveljavitev pravilnika, množični športi pa morajo biti toliko solidarni, da bodo pogačo delili, so menili Bojan Pahor, SD, Rajko Fajt, SDS, pa tudi Alen Iljevec, Lista Ptuj je naš: "Razpisa še sploh ni bilo, množični športi so si denar že razdelili. Tu imamo izjemnega športnika, ki bi dobil morda tisočaka, in mi o tem razpravljamo že eno uro." Podžupan Marjan Kolarič, SDS, pa: "Danes gre tukaj za individualni šport, gre za atleta Kristjana Čeha, ki je evropski prvak, pa po sedanjem pravilniku ne more dobiti niti evra."

Nedavni uspehi Kristjana Čeha so bili eden od povodov za spremembo pravilnika.
Sašo Bizjak

Ne gre le za enega atleta

Kot pojasnjuje direktor Zavoda za šport Ptuj Sandi Mertelj, je bila njihova prva želja sprememba pravilnika, druga pa resnično, da ne posegajo v denar za kolektivne športe, temveč da se denar doda tudi za individualne športnike: "Če to ni mogoče, pa se denar iz te vreče razdeli med vse."
O kakršnihkoli obljubah o dodatnem denarju pa Mertelj ne ve ničesar. Tudi s tem, pravi, se ne more strinjati, da nekateri klubi že računajo na denar od razpisa ali da bi nekaj tisoč evrov manj ogrozilo njihov obstoj. Ob tem še ponavlja, kar so zapisali tudi v dopisu občini: "Trenutno veljavni pravilnik je edini v zgodovini ptujskega mestnega sveta, ki je šel mimo športne sfere. To pomeni, da ni bil obravnavan ne na Športni zvezi MOP ne na strokovnem svetu Zavoda za šport Ptuj. Dopolnjeni pravilnik pa je šel preko vseh teh institucij. In to je pravilna pot."
Mertelj ob tem meni, da bi bilo pravilno, da bi se lahko individualni športniki na razpis prijavili že v tem letu. Ne razume, zakaj so podprli uveljavitev šele s prihodnjim letom. Pa tudi z razpravo o tem, da pravilnik spreminjajo le zaradi enega športnika, se ne strinja: "Sprememba pravilnika v smeri, da govorimo tudi o nagrajevanju individualnih športnikov, ki nekaj naredijo tudi za promocijo, seveda ni le zaradi enega športnika. Za zdaj imamo štiri športnike, ki bi bili primerni za prijavo na ta razpis." Na razpis bi se po Mertljevih besedah lahko prijavili športniki, ki imajo mednarodno kategorizacijo. To sta atleta Kristjan Čeh in Veronika Domjan ter lanska naj športnika Ptuja, teniška igralka Tamara Zidenšek in strelec Sašo Stojak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta