Prireja mleka zahteva ogromno dela

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.03.2019 16:03

Premajhno skrb namenjamo ohranjanju živinorejskih kmetij. Direktor poudarja, da si bodo prizadevali približati se evropski odkupni ceni mleka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci Mlekarske zadruge Ptuj
Arhiv MZ Ptuj

Mlekarska zadruga Ptuj (MZP) je od 760 aktivnih proizvajalcev mleka lani odkupila 63,5 milijona litrov mleka, kar je za poltretji odstotek manj kot leto poprej. Leto je zaznamoval padec cen mleka v prvem četrtletju leta, kar je vplivalo tudi na pridelavo.

Cena (pre)počasi navzgor

"Povprečna dosežena odkupna cena za liter surovega mleka je bila v preteklem letu 32,1 centa, kar je resda za pol centa več kot leto poprej, a naš cilj je, da kmetom ponudimo višjo odkupno ceno, takšno, da bo pokrila stroške pridelave in bo tudi plačilo za delo, ki ga je v delovno intenzivni panogi, kot sta govedoreja in mlekarstvo, resnično veliko. V zadnjem času so se izrazito podražili elektrika, gorivo in gnojila, cena mleka pa ostaja približno enaka kot prejšnja leta in ne pokrije proizvodnih stroškov," pravi Janko Petrovič, direktor največje specializirane mlekarske zadruge v državi.

Janko Petrovič
Slavica PIČERKO PEKLAR
Nagrajenci Mlekarske zadruge Ptuj
Arhiv MZ Ptuj
Naslov - VsebinaCena mleka Odkup mleka Odkup in cene mleka v MZP centov na liter mleka milijona litrov surovega mleka 2018 2017 2016 2018 2017 32,1 31,6 26,9 63,5 65,1 61,9 2016 Mlekarska zadruga Ptuj IzrisalUroš Šoštarič

Sto trideset kmetij opustilo prirejo

Pridelava mleka pada, ugotavlja Petrovič, v Sloveniji je v zadnjem obdobju padla za pet odstotkov, na širšem ptujskem območju za 2,5 odstotka. "Na območju - to je na severnovzhodnem koncu Slovenije, kjer odkupujemo mleko - je v zadnjem obdobju 130 kmetij opustilo prirejo mleka. Resda gre v največ primerih za majhne kmetije, ki v celotni količini odkupljenega mleka niso predstavljale pomembnega deleža. A ne gre zgolj za mleko, pač pa tudi za obstoj našega podeželja, ohranitev vasi in urejenost krajine. Na to plat kmetovanja pri nas običajno pozabljamo, kar je videti tudi, ko govorimo o naši kmetijski strategiji. Skrb namenjamo njivskim površinam, kar ni nič narobe, a imamo več kot dvakrat več travnikov in pašnikov, skupaj 400 tisoč hektarjev, pa prihodnosti teh in z njimi povezane živinoreje ne namenjamo potrebne pozornosti. Kmetje so danes pod izredno velikim pritiskom, mlekarska panoga je zelo zahtevna, in če upoštevamo, da od tega živi ena družina, se računica hitro ne izide. Danes ni več nihče pripravljen delati deset ur na dan za nekaj 100 evrov. Ljudje se zato odločajo za druge poklice," še razlaga Petrovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta