Ormož: Zakaj lahko prebivalci v okolici Bioplinarne Ormož v prihodnjih tednih pričakujejo neprijetne vonjave?

R.R.
02.10.2024 16:45

"Vodstvo se za morebitne nevšečnosti opravičuje in zagotavlja, da so vsa dela namenjena izboljšanju delovanja bioplinarne," pojasnjujejo v podjetju ob napovedanih vzdrževalnih in tehničnih delih na infrastrukturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bioplinarna Ormož
Darja Lukman Žunec

Bioplinarna Ormož bo v prihodnjih tednih opravljala vzdrževalna in tehnična dela na infrastrukturi, zaradi katerih lahko v okolici prihaja do uhajanja neprijetnih vonjav, še posebej ob poslabšanem vremenu. "Vodstvo se za morebitne nevšečnosti opravičuje in zagotavlja, da so vsa dela namenjena izboljšanju delovanja bioplinarne ter zmanjševanju vplivov na lokalno skupnost," so danes sporočili iz Bioplinarne. Vodstvo bioplinarne Ormož dodaja, da se zaveda izziva širjenja neprijetnih vonjav in njihovega vpliva na sobivanje z lokalno skupnostjo, kot odgovor na izraženo zaskrbljenost prebivalcev pa je sprejelo več tehničnih ukrepov,  usmerjenih v trajno odpravo teh težav ter zagotovitev skladnosti z okoljskimi predpisi.

"Obrat ni zgolj proizvajalec obnovljive energije, temveč pomemben del lokalne skupnosti. Zaposluje lokalne prebivalce in oskrbuje omrežje z obnovljivo energijo, kar aktivno prispeva k razvoju regije, prav tako aktivno sodeluje pri podpori nove industrijske cone preko priprave ogrevalne infrastrukture za sosede. V bioplinarni se za proizvodnjo čiste, obnovljive energije uporabljajo organski odpadki, kar prispeva k krožnemu gospodarstvu in znatno pripomore v bitki proti podnebnim spremembam preko zmanjševanja odpadkov v okolju in izpusta emisij toplogrednih plinov. Kljub pozitivnemu doprinosu pa se včasih pri delovanju bioplinarn pojavljajo neprijetne vonjave, o čemer pričajo tudi nedavni zaznamki lokalne skupnosti," opisujejo.

Trenutno potekajo nadgradnje tako na procesni ravni kot na infrastrukturi, kar vključuje uvajanje najnovejše tehnologije za izboljšanje delovanja in zmanjšanje vpliva na okolico. Med ključnimi izboljšavami je posebna ponjava za prekritje zalogovnika digestata, naročena pri avstrijskem dobavitelju, ki izpolnjuje visoke tehnične in okoljske standarde. Priprave na montažo so že v teku, vključno z delom na obstoječi infrastrukturi ter usposabljanjem zaposlenih za rokovanje z novimi tehnologijami. Bioplinarna bo tako opremljena z naprednimi sistemi za zajemanje in filtracijo plinov, kar bo zmanjšalo emisije vonjav in omogočilo še boljšo integracijo v lokalno skupnost

Vodstvo obrata ostaja zavezano odprti komunikaciji z vsemi deležniki in pristojnimi institucijami ter aktivno išče rešitve, da bi zagotovili skladnost z okoljevarstvenimi dovoljenji in izpolnili zahteve prebivalcev glede uhajanja neprijetnih vonjav. Vodstvo si prizadeva, da bi do konca leta 2024 izpolnili vse zahteve ter še dodatno izboljšali trajnostno delovanje obrata, še poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta