Občina drago plačala

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.02.2019 20:02

Po sklenjeni sodni poravnavi bo Občina Destrnik za nakup slabih 500 kvadratnih metrov velikih prostorov namenila 1,5 milijona evrov oziroma več kot 3000 evrov za kvadratni meter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovno-občinska stavba, v kateri so tudi prostori Občine Destrnik
Slavica PIČERKO PEKLAR

S sklepom, ki so ga svetniki občine Destrnik sprejeli sredi februarja, v tej slovenskogoriški občini zaključujejo zgodbo o nakupu občinskih poslovnih prostorov v pred leti zgrajenem poslovnem objektu.

Šest let sodnih postopkov in poravnava

Franc Pukšič, župan Destrnika, je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnjeval: "Kar šest let se je vlekla zgodba o nakupu občinskih prostorov in ta nas je drago stala. Ker občina potem, ko je bil na nadomestnih volitvah izvoljen Vladimir Vindiš, takrat zaradi nezdružljivosti moje županske in poslanske funkcije, ni sledila zastavljenim načrtom, se je zapletlo in podjetje EM-grad je občino tožilo zaradi neupoštevanja predpogodbe o nakupu poslovnih prostorov. Občina naj bi graditelju plačala 1,3 milijona evrov za 638 kvadratnih metrov, a ker tega takratno občinsko vodstvo ni storilo in ni upoštevalo sklenjene predpogodbe, so se v EM-gradu odločili za tožbo. Sodni postopki so se vlekli skoraj šest let, mi pa smo se zdaj odločili za poravnavo, da bi se tako tudi izognili novim stroškom pravdanja. Do 31. julija letos moramo tako plačati še 920 tisoč evrov oziroma 56 tisoč evrov manj, kolikor znaša znesek neplačanega komunalnega prispevka. Da bomo lahko plačali sodno poravnanih 871 tisoč evrov, bomo morali najeti kredit. Ob tem pa velja povedati, da je občina v času prejšnjega župana obrtni zadrugi Lipa, ki je od podjetja EM-grad odkupila skoraj dokončan objekt, za omenjene prostore že plačala slabih 600 tisoč evrov. Tisti in zdajšnji znesek tako kažeta, da nas je zdaj nakup 461 kvadratnih metrov velikih prostorov stal več kot poldrugi milijon evrov oziroma kar 3296 evrov po kvadratnem metru."

Na vrh najbolj zadolženih občin

Pa ta zdaj vendarle končani večletni spor na sodišču, tako župan, ni edini dolg, ki ga je prejšnje občinsko vodstvo zapustilo zdajšnjemu. Pukšič, ki je občino v preteklosti vodil skoraj pet mandatov, omenja dolg do Mestne občine Ptuj, saj občina Destrnik še vedno ni poravnala vseh obveznosti do skupne gradnje Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka, občina ni plačevala stroškov različnim zavodom, kjer bivajo njihovi starejši in posebne pomoči potrebni občani, odkrivajo obveznosti do gasilcev, šolskih prevoznikov, ptujskega komunalnega podjetja ob gradnji kanalizacijskega in vodovodnega omrežja.
"Dolgoročne kreditne obveznosti občine znašajo kar tri milijone evrov, kar bomo plačevali naslednjih deset let. Tudi za to, da bomo plačali slabih 900 tisoč evrov, kolikor znaša sodna poravnava z EM-gradom, bomo morali najeti kredit. To pa pomeni, da stopamo na vrh najbolj zadolženih občin v državi, saj znaša dolg na našega občana že 585 evrov." Konec lanskega leta je imela občina Destrnik, ki gospodari z 2,2 milijona letnega proračuna, za 331 tisoč evrov neporavnanih obveznosti, od tega dve tretjini že zapadlih.

Iščejo sofinancerje in investitorje

"Razmere, v katerih smo se znašli, so resnično težavne, a jih že rešujemo, vendar bo trajalo kar nekaj let, da bo naša občina spet splavala na zeleno vejo, kjer je včasih že bila. Zdaj iščemo možnosti za državno in evropsko sofinanciranje naših razvojnih projektov. Težava je, da teh sploh nimamo izdelanih in tako tudi ne moremo kar takoj poseči po razvojnem denarju. Tako zdaj iščemo možnosti, kako do kohezijskega razvojnega denarja, iščemo investitorje za gradnjo doma za starejše, saj imamo za to že namenjeno zemljišče v naselju Zasadi. V občini potrebujemo tudi stanovanja za mlade družine, zato se pogovarjamo z morebitnimi graditelji stanovanj. Skupaj z Mestno občino Ptuj pripravljamo projekt za nujno potrebno izgradnjo kolesarske poti med Janežovci in Placarjem. Na nas je, da v občini našim in okoliškim obrtnikom in podjetnikom omogočimo razvoj, da nam naši sposobni ljudje ne uhajajo v druge kraje in poskrbimo za infrastrukturno opremo bodoče obrtno-poslovne cone. To je sicer prejšnje vodstvo nameravalo postaviti na Drstelji, za projekte namenilo 12 tisoč evrov, a zgodilo se ni nič. Mi bomo obrtnikom in podjetnikom ponudili možnost gradnje v Janežovskem Vrhu," napoveduje župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta