Novela zakona o vrtcih: "Gre za umiranje na obroke"

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.06.2019 18:54

Starši otrok, ki so vpisani v zasebne vrtce, predlagajo, da država iz novele zakona o vrtcih črta člena, ki naj bi posegala v ustavno zavarovane pravice otrok in staršev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starši se bojijo, da si ob višjih cenah ne bodo mogli več privoščiti, da bi otroka vpisali v vrtec, ki se jim zdi najprimernejši.
Hojka Berlič

Starši otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce, med njimi so posebno glasni ptujski, javno opozarjajo, da jim zaradi novele zakona o vrtcih grozi odvzem pridobljenih pravic. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je namreč v javno obravnavo poslalo novelo zakona o vrtcih, ki vsebuje tudi določbe, ki so za zasebne vrtce in starše tja vpisanih otrok nesprejemljive. Če občine sedaj za vsakega otroka v zasebnem vrtcu prispevajo za 85 odstotkov stroškov glede na javni vrtec, se bodo, če bo novela zakona sprejeta, o višini sofinanciranja odločale same. "To pomeni, da bo lahko financiranje vrtca odvisno tudi od tega, ali si na pravi politični strani," opozarja Tamara Peklar Korošec, direktorica Zasebnega vrtca Vilinski gaj Ptuj, ki deluje po načelih valdorfske pedagogike. Peklar Koroščeva je ena od glasnejših nasprotnikov dela novele, za katero sicer pravi, da predvideva tudi dobre spremembe, predvsem s področja varovanja otrok na črno. To, da bi se občina vsako leto znova, glede na zasedenost kapacitet javnega vrtca, odločala o sofinanciranju, ni vse, kar je v noveli spornega, pojasnjuje Peklar Koroščeva: "Pogodbo o sofinanciranju bi lahko odpovedali ali spremenili celo sredi leta. To za starše pomeni, da ne bodo vedeli, koliko jih bo stal vrtec, ker jim ne bomo mogli narediti izračuna in ne bodo imeli zagotovljeno, da bodo vse leto plačevali enako." Taka negotovost po njenem mnenju za zasebne vrtce nedvomno pomeni "umiranje na obroke".
​Poleg tega novela predvideva, da bi novoustanovljene zasebne vrtce lahko financirali iz javnih sredstev šele z začetkom šolskega leta, ki sledi šolskemu letu, ko je bil vpisan v razvid. Enako bi veljalo tudi za zasebni vrtec, ki je povečal število oddelkov ali odprl nove enote. "Javni vrtci bi tako lahko odpirali oddelke tudi čez leto, mi pa ne. Čeprav je mama končala porodniški dopust februarja in bi potrebovala varstvo, bi staršem predvidena subvencija za tisto leto pripadala šele z začetkom novega šolskega leta," pravi Peklar Koroščeva. Zanemarljiv pa po njenem niti ni vpliv novele na gospodarstvo, saj gre ne nazadnje za več kot 700 zaposlenih v 90 vrtcih po Sloveniji pa tudi vse druge zaposlitve, vezane na vrtce.

Novela posega v pravice

Z vsem naštetim predlog novele po mnenju staršev posega v kar nekaj ustavno varovanih pravic, med drugim v pravico do enakopravnosti, do svobode izobraževanja, do svobode vesti, do svobode izražanja in druge pravice "Na neki način se zakonodajalec odloča namesto staršev in jih, četudi posredno, sili k vpisu v javni vrtec," so med drugim zapisali straši v dopisu, ki so ga naslovili na javnost. V njem številni na zelo oseben način pojasnjujejo razloge za vpis otrok v zasebne vrtce.
"Da vpiševa otroke v zasebni vrtec Vilinski gaj, sva se z možem odločila, ker nama ni všeč, da otroci, stari dve do tri leta, pri zdravnikih v čakalnici razstavljajo vzgojiteljičine polizdelke. Otroci ne ustvarjajo sami, ampak po neki predlogi vzgojiteljice sistematično izdelujejo vsi enake izdelke, ki jih potem razstavljajo v pediatričnih čakalnicah. Ti izdelki so videti, kot da jih je narisal sedemletni otrok. Otroci naj bi razvijali svojo domišljijo in to jim je v našem vrtcu dovoljeno. V našem vrtcu otroci od prvega do zadnjega koraka sami rišejo, izdelujejo in ustvarjajo," svoje razloge za odločitev pojasnjujeta Tina in Sandi Murko. Janja Trop pa: "Z dvigom cene bi zrušili in poteptali tisto, za kar se nekateri resnično zavzemamo in trudimo - torej, da našim otrokom izberemo vzgojni program, ki se nam zdi najbolj primeren. Naredili bi tudi ogromno škodo našim vzgojiteljem, ki so si sami izborili, da so z veliko truda in odpovedovanja prišli do sem, kjer so danes. "Ne smem niti pomisliti, v kakšni stiski bo moj otrok, če ga bom morala prepisati v drug vrtec. kako naj ji pojasnim, da se je nekdo odločil, da ona ne sme več k svojim vzgojiteljem, svojim prijateljem ... Žalostna sem, da nas kaznujejo samo zato, ker smo svojim otrokom želeli zagotoviti lepo in brezskrbno otroštvo in vrtec Vilinski gaj je vse to in še več," pravi mamica Maja Žnidarič.

Tamara Peklar Korošec: "Financiranje vrtca bo lahko odvisno tudi od tega, ali si na pravi politični strani."
Hojka Berlič

Elitizem in razslojevanje

Kot še poudarjajo starši, bi po njihovem mnenju novi predlog financiranja zasebnih vrtcev, "ki pravzaprav zmanjšuje sofinanciranje zasebnih vrtcev, spodbudil prav tisto, kar želi preprečiti: elitizem in dodatno razslojevanje družbe. Nove šole bi lahko odpirali le ustanovitelji, ki imajo sredstva. Zasebne vrtce bi obiskovali zgolj otroci premožnih, kar bi dolgoročno vodilo v segregacijo družbe. Marsikateremu otroku bi namreč vrata teh vrtcev zaradi finančnih nezmožnosti staršev ostala zaprta, tako postavljen sistem pa bi z leti dobil svoj odsev tudi v družbi. Potrebe staršev bi ostale in lahko se zgodi, da bi tako spodbudili še več vrtcev na črno, kar pa spet vodi v druge skrajnosti in izgubo kontrole kakovosti ter verodostojnosti izvedbe in kadra."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta