Ne gre, kot je načrtovano v strategiji do leta 2021. Turisti na Ptuju ostajajo vse krajši čas

Hojka Berlič Hojka Berlič
17.07.2019 21:05

Ptuj ne dosega ciljev, zapisanih v strategiji razvoja turizma do leta 2021. Mesto je leta 2018 obiskalo približno enako turistov kot leto poprej, prenočitev je bilo manj ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najstarejše slovensko mesto si je s strategijo razvoja turizma leta 2017 zadalo cilje, ki jim ne sledi.
Andrej Petelinsek

Večina kazalnikov turističnega gibanja po skoku v letu 2017 beleži umiritev v letu 2018, ugotavljajo v skupini za monitoring Strategije razvoja in trženja turistične destinacije Ptuj v obdobju 2017–2021, sestavljeni iz predstavnikov občine, Zavoda za turizem Ptuj, starega mestnega jedra, turističnih ponudnikov oziroma turističnega gospodarstva ter organizirane civilne družbe na področju turizma. V letu 2018 je namreč Ptuj obiskalo 64.078 gostov, kar je približno enako kot leta 2017, od tega je bilo 41.241 tujih turistov, kar je za 5,4 odstotka več kot leto poprej, ter 22.837 domačih, kar za 8,8 odstotka manj kot leta 2017. Strategija razvoja turizma je za lansko leto sicer predvidevala osemodstotno rast.

Manjši obisk zaradi dražjih term

Precej nespodbudni so tudi podatki o prenočitvah turistov na Ptuju. V aktualni strategiji so za lani načrtovali desetodstotno rast prenočitev, a so v preteklem letu ponudniki zabeležili 146.677 prenočitev, kar je za 3,9 odstotka manj kot leto poprej. Ob tem je sicer število prenočitev tujih turistov naraslo za 4,6 odstotka, a je bilo hkrati za 12,5 odstotka manj prenočitev domačih turistov. Manjše število prenočitev naj bi bilo sicer, kot je v svojem poročilu zapisala skupina za monitoring strategije, najverjetneje posledica spremenjene cenovne politike Term Ptuj kot največjega generatorja turističnih prihodov v destinaciji. Terme Ptuj naj bi bile namreč v preteklem letu z občutnim dvigom cen, kar 25-odstotnim, povzročile nižje število turističnih prihodov in prenočitev na destinaciji. "Na ta račun so sicer ustvarile boljše vrednosti izbranih finančnih kazalnikov," so med svoje ugotovitvami med drugim zapisali v skupini za monitoring.
Tudi povprečna doba bivanja se je skrajšala, namesto podaljšala. Če so leta 2015 obiskovalci na Ptuju preživeli 2,5 dneva, so lani le še 2,3 dneva. "Nižja vrednost kazalnika v primerjavi z letom 2015 se navezuje na povečanje števila tranzitnih gostov, ki na destinaciji prenočijo na poti do drugega cilja potovanja," piše v obrazložitvi.

Visokoleteča strategija

Kot med ključnimi ugotovitvami navaja skupina za monitoring strategije, ključni nosilci posameznih ukrepov v okviru veljavne strategije ne uresničujejo dovolj svoje vloge. Pri tem izpostavljajo ptujsko občino.
Gre za visokoletečo in visokopotezno zastavljeno strategijo, ki velikokrat spominja na spisek želja, vsi pa vemo, da stvari potrebujejo svoj čas, odgovarja ptujska županja Nuška Gajšek. "Super je, da imamo cilje, a jih je treba tudi časovno realno ovrednotiti." V strategiji je tako na primer v sklopu izboljšanja razmer za gospodarsko rast kot podtočka tudi vlaganje v turistično infrastrukturo, med drugim kulturno dediščino, pri čemer je omenjena obnova mestnega jedra, arheološki park ter obnova gradu in parka Turnišče.
"Realno je projekt celostne obnove gradu Turnišče ocenjen na 12 milijonov evrov. Od kod bo občina dobila denar za to? Razen če dobimo kak državni projekt ali pa zasebnega investitorja. Da bi to obnovili iz občinskega proračuna, pa je nerealno." Začenjamo pri klopcah in koših, ne pa pri hotelih s tisoč ležišči, še pravi Gajškova. Ob tem še dodaja, da sicer zagovarja, da se mora Ptuj usmerjati v butični, ne masovni turizem.
V skupini za monitoring sicer vidijo kot nujno, da se cilji strategije v celoti ohranijo in da se poskuša z revidiranjem ukrepov zagotoviti njihova uresničitev do izteka obdobja (2021). Skupina tudi apelira na ptujsko občino, da zavzame stališče do svojega obsega nalog v okviru veljavne strategije, zato predlagajo srečanje skupine s predstavniki občine. Gajškova pa že razmišlja o snovanju strategije za novo obdobje, ki bo morala biti, pravi, predvsem realno zastavljena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta