Naložba v Ormožu priložnost za razmah na tuje trge

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.12.2018 15:26

Družinsko podjetje Žiher iz Moškanjcev odprlo halo za proizvodnjo montažnih hiš, ki so jih sami zasnovali. Zaposlujejo 90 ljudi, v novi hali jih bo delo dobilo vsaj še 15

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodna hala v Ormožu prinaša vsaj 15 novih delovnih mest.
Arhiv Podjetja Žiher

Marko Žiher je podjetje, ki združuje številne dejavnosti, od gradbeništva do gostinstva, pred petimi leti prevzel od očeta Alojza. Čeprav ocenjuje, da so vsi deli podjetja enako pomembni, je za razvoj in širitev dejavnosti nadvse pomembna prelomnica, da so pred kratkim v Ormožu, kjer sicer že imajo svojo betonarno, odprli novo halo za proizvodnjo montažnih hiš. Veliko znanja so od leta 2011 vložili predvsem v razvoj tehnologije izdelave hiš, ki uporabljajo obnovljive vire energije.
Marko Žiher: "Zavedamo se da, da je najcenejša tista toplota, ki jo porabimo v celoti. Način gradnje hiš Žiher s pasivno steno bistveno zmanjša porabo energije. Predizdelava v našem proizvodnem obratu, ki je eden najmodernejših v Evropi, pa zagotavlja najvišjo kakovost in natančnost ter zagotavlja visoko kakovost bivanja."

Proizvodna hala v Ormožu prinaša vsaj 15 novih delovnih mest.
Arhiv Podjetja Žiher

V razvoj vlagajo sami

"Nikoli nismo od države dobili nepovratnega denarja, a vendar veliko vlagamo v razvoj in znanje. Skupaj s kupci se zavedamo, da je treba ceniti naše okolje in z energijo čim bolj varčno ravnati, k čemur naše skoraj ničenergijske hiše zagotovo veliko pripomorejo."
V Ormožu, kjer so pravkar zgradili in odprli novo halo za proizvodnjo montažnih hiš, bodo z najsodobnejšo tehnologijo in z visoko kvalificiranim kadrom ustvarjali moderne domove, njihov cilj pa je širitev tako na domačem kot na tujem trgu.

Manjka domače delovne sile

Kot poudarja direktor, imajo s pridobivanjem delovne sile, ker potrebujejo predvsem kadre iz tako imenovanih deficitarnih poklicev, kar precej težav: "Profilov, ki bi jih potrebovali predvsem za delo na terenu, primanjkuje in tudi sicer bi bilo prav, da bi mlade bolj usmerjali vanje in spodbujali vajeniško poklicno usposabljanje. Mi podpiramo mlade, ki jih delo v gradbenih poklicih zanima, da sodelujejo z nami že v času šolanja. Vsekakor pa bi morali kot družba v Sloveniji narediti več, da bi se vanje usmerilo več mladih."

Proizvodna hala v Ormožu prinaša vsaj 15 novih delovnih mest.
Arhiv Podjetja Žiher
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta