Največja nagrada bo Mijino zdravje, sporoča in se zahvaljuje družina Plejnšek iz Svetega Tomaža po dobrodelni akciji

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.01.2023 06:15

Deklico Mijo Plejnšek so zdravniki v Bruslju pričeli zdraviti, intenzivni posegi in terapije še vse letošnje leto. Akcija zbiranja pomoči za njeno družino je za zdaj končana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Plejnšek je vsem darovalcem hvaležna za prav vsako obliko pomoči. 
Darja Lukman Žunec

Blanka Kosi Raušl, predsednica ormoškega območnega združenja Rdečega križa (RK), se je te dni zahvalila vsem, ki so prispevali pomoč družini Plejnšek iz Svetega Tomaža pri zdravljenju hčerkine prirojene redke bolezni, ki je mogoče le v tujini, v bruseljski bolnišnici: "Mija je zdaj stara že skoraj leto in pol in ima prirojeno bolezen, o kateri so staršema že po hčerkinem rojstvu v UKC Ljubljana povedali kruto resnico, da ne bo dovolj zdravljenje doma, temveč bo treba v Bruselj, kjer imajo za take primere izurjene zdravnike. Starši so bili postavljeni pred dejstvo, da se bo njihov vsakdanjik zelo spremenil, da bodo z deklico veliko časa pri zdravnikih, saj je treba z njo vsakih 14 dni v Ljubljano in potem še v Bruselj. Za družino je bil to hud pretres in tudi velik finančni zalogaj, kot bi bil za vsako družino. Najprej so poskušali težave prebroditi sami in so prvi obisk v Bruslju plačali, vendar se je pokazalo, da vsega, kar zahteva zdravljenje, ne bodo zmogli."

Težko se je izpostaviti

Območno združenje RK, ki vključuje deset krajevnih organizacij, se je pri akciji zelo izkazalo, saj je hitro opazilo stisko družine Plejnšek. Prvo pobudo za pomoč je dala krajevna organizacija RK iz Svetega Tomaža, nato so se odločili za odprtje posebnega računa pri RK Ormož. Raušlova doda: "Zelo težko se je izpostaviti vsakemu oziroma vsaki družini, ki jo kaj takega doleti. Po drugi strani pa bi vsak starš za svojega otroka naredil vse."

Raušlova je prijetno presenečena nad odzivi: "Težko opišem, kako vse so se odzvali posamezniki, podjetja, ustanove in organizacije ter po svojih močeh in na različne načine pomagali. Pokazali smo, da imamo zelo velik čut za solidarnost in razumevanje stisk drugega. Skupaj zmoremo marsikaj in težko se je vsakemu posebej zahvaliti. Zelo veliko ljudi je, ki začutijo tovrstne stiske in so pripravljeni pomagati z evri, toplimi besedami in stiski roke."

Za pomoč Miji so se zahvalile delavke RK Ormož in njen oče Marjan Plejnšek.  
Darja Lukman Žunec

Kot je povedala Boža Antolič, sekretarka ormoškega območnega združenja RK, so od septembra do zdaj zbrali blizu 24 tisočakov. Račun bodo zdaj zaprli, saj upajo, da bo zbrani denar zadostoval za zdravljenje Mije oziroma stroške družine za hčerkino spremljanje.

Jožica Rajh, predsednica krajevne organizacije RK iz Svetega Tomaža, je prva prepoznala stisko družine in je pobudnica dobrodelne akcije: "V naši organizaciji smo že pripravljeni na stiske ljudi, probleme družin, ki jim pomagamo in o njih seznanimo širšo skupnost. Ko sem se obrnila na družino Plejnšek, ji je bilo resnično težko izpostaviti se, bila je v precepu. Sama pa nisem dvomila, da akcija za olajšanje življenja in za zdravljenje Mije ne bi uspela. Že pred njo smo družini v kraju pomagali z boni za eno naših trgovin."

Odzvale so se tudi druge humanitarne organizacije v tomaževski občini. Strnili so vrste in pomagali. Glas o dobrodelni akciji je šel tudi na ptujsko in mariborsko območje, ljudje so klicali in spraševali, kam lahko nakažejo denar, nekateri so želeli priti osebno do družine. Rajhova: "V akcijo smo šli z mislijo, da se komurkoli od nas lahko zgodi, da bo potreboval pomoč. Zelo smo hvaležni vsem, ki so kakorkoli pomagali. Največja nagrada za vse nas bo, ko bo Mija ozdravela."

Čaka jih vsaj še pet poti v Bruselj

Mijin oče Marjan Plejnšek je dodal še nekaj podrobnost o Mijinem zdravljenju: "Že v decembru in januarju smo bili v Bruslju in Mija bo imela tam še več pregledov. Kmalu naj bi pričeli tudi skleroterapijo, po kateri upajo, da se bo njeno zdravje izboljšalo. Zdaj čakamo na začetek intenzivnega zdravljenja, ki bo trajalo vse leto 2023, napovedali so, da bomo tam od pet- do sedemkrat letos. Vsakokrat bomo tam ostali od 10 do 14 dni. Zdravniki bodo naredili največ, kar je v njihovi moči."

Družina Plejnšek leto in pol staro deklico spremlja na vse preglede in zdravljenje v Bruslju. 
Darja Lukman Žunec

Družina Plejnšek je hvaležna za vso zbrano pomoč in se zanjo vsem zahvaljuje. Marjan Plejnšek: "Upamo, da bomo vsi skupaj nagrajeni s srečnejšim in bolj zdravim Mijinim življenjem."

Mijin oče je povedal še, da se je tvorba na hčerkinem telescu zmanjšala za polovico in da se je z zdravili tudi njena pripravljenost za intenzivnejše zdravljenje povečala in je nared za posege in terapije. Z Mijo bo ob vsakokratnih terapijah ali posegih vsa družina, saj morajo z njo po dveh dneh v bolnišnici ostati v bližini zdravnikov še vsaj deset dni.

"Ob dobrem odzivu na zdravljenje upamo, da bo tvorba letos odpravljena, v prihodnjem letu pa nas čaka še rekonstrukcija rokice in prstkov," sklene Plejnšek. Hvaležen je tudi, da je Center za socialno delo Ptuj uredil status Mijine mame Jasmine, potem ko je morala pustiti službo, pa tudi, da zdravstvena zavarovalnica krije stroške zdravljenja v tujini in dragih zdravil, ki so jih sprva morali plačevati, zdaj so za Mijo brezplačna. Pri urejanju slednjega jim je z nasveti veliko pomagalo predvsem društvo Viljem Julian.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta