Najstarejša ptujska branjevka: Pozdravi vsakega in mu proda še tisto, česar ni nameraval kupiti

Slavica Pičerko Peklar
18.07.2021 04:00
Med branjevkami in kakšnim branjevcem, ki jih je mogoče srečati na ptujski mestni tržnici, je Tilčka Vidovič gotovo tista, ki ima največ izkušenj pri prodaji domačih pridelkov. Da bo zdaj že kakih 70 let, kar prihaja na tržnico, pravi še vedno čila 93-letnica, se nasmehne in v časopisni papir zavije za dobro pest fižola, ki si ga je zaželela ena od mestnih gospa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

 
Slavica Pičerko Peklar

"Imam stalne stranke, zdaj jih je resda vse manj, a še se najdejo ljudje, ki prihajajo na tržnico in kupujejo domače. Pri meni na stojnici je najti vse, kar je dobrega za v lonec. Tudi sama najraje kuham domačo hrano. No, sem kuhala, zdaj, ko jih imam že kar nekaj čez devetdeset, so moji domači rekli, da sem se dovolj nakuhala, in mi kosila vozijo iz domače gostilne. Jaz pa si vmes, za večerjo ali kako južino, še vedno pristavim svoj piskrček in si skuham kako župico, tako s krompirjem, mladim grahom in z veliko peteršilja," pravi Tilčka Vidovič, ki je letošnjo pomlad, ko je pihalo tam pod streho tržnice, staknila pljučnico. "Skoraj bi me pobralo, pa se nisem dala, sem rekla zdravnikom, naj me spravijo vsaj toliko v red, da bom praznovala rojstni dan. No, so me poslušali in lepo poskrbeli zame."

Vselej imele "dobro robo"

"Zdaj, ko že malo težje hodim, mi radi pomagajo domači. Sin me zadnje čase vozi sem, na tržnico. Sem pa še pred dobrim letom, ali dvema, dobila podaljšano vozniško. Ja, jaz sem res veliko prevozila tisti moj avto, s kolegicami smo se rade odpravile tudi v kake toplice, na izlet. Včasih smo si naložile še košare zelenjave in šle preverit, kako nam gre prodaja tam, kjer nas ne poznajo. In vselej smo vse prodale, saj smo imele dobro robo, pa zgovorne smo bile in ljudje imajo to radi," pravi najstarejša ptujska branjevka, ki je odraščala v družini z osmimi otroki in je morala že zgodaj poprijeti za delo: "Včasih smo že majhni otroci pomagali staršem pri delu. Mene je najbolj vleklo na domači vrt, in ko sem videla, kako lepo solato imamo, sem se odločila, da jo grem prodat v mesto. Tako se je začelo, rada sem kdaj tudi malo pobarantala, za stalne stranke pa vedno poskrbela še kak priboljšek."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta