Nagrajena za gibanico: "Pomembno je, da jo zaužijemo z nasmehom"

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
04.06.2022 03:00

Med desetimi vzorci, ki jih je ocenjevala strokovna komisija, je bila gibanica Andreje Bunderla izbrana za najboljšo. "Recepti, okusi in načini so različni. A pomembno je, da gibanco na koncu zaužijemo z nasmehom," pravi zmagovalka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenka Andreja Bunderla
Kreativna Pika

"Vse gibance, ki so sodelovale v izboru, so bile odlične in vse so prejele visoko število točk, razlike so bile minimalne, saj se vsaka gospodinja potrudi po svojih najboljših močeh.," poudari Andreja Bunderla iz Spodnjih Žerjavcev pri Lenartu, ki jo peka spremlja že od otroštva. "Po zgledu dedka, ki je posebno rad pekel, pa mame, ki je rada pekla in kuhala, mi je bilo dano, da mi delo v kuhinji in na domači kmetiji ni tuje," je še povedala zmagovalka ocenjevanja.

Vsi so vključeni v delo

Andreja Bunderla z družino vodi Turistično kmetijo Bunderla. "Naša turistična kmetija je družinska dejavnost, saj smo vsi vključeni v delo na njej. In res smo posebej prepoznavni po gibanci pa tudi po goveji juhi. Pri nas je vse domače, zelenjavo pridelamo doma, tudi skorajda vse meso, saj se ukvarjamo tudi z živinorejo," še pove Bunderla.

Čeprav je od gostov že velikokrat prejela pohvalo za svoje gibanice in ocvirkovke, je bila najvišja ocena na izboru v Lenartu zanjo presenečenje. "Tega nisem pričakovala. Niti nisem razmišljala, da bi sodelovala, a so me domači prepričali, tudi prijateljice iz Društva kmečkih žena in deklet Lenart so me spodbudile. Pa sem jo spekla in si mislila, bo, kar bo," je dejala zmagovalka. Andreja Bunderla gibanice peče v krušni peči pa tudi v šamotni peči na elektriko, v kateri ob kuhi za zaključene družbe hitreje in na lažji način nastajajo številni pekovski izdelki. In zakaj gibanca in ne gibanica? "Govorimo o gibah testa, ki jih potegnemo čez, zato v Slovenskih goricah pravimo gibanca in ne gibanica. Tako je to pri nas," razloži Bunderla.

Peka v krušni peči je umetnost

"Peka v krušni peči je umetnost in upam, da se ohrani tudi med prihodnjimi rodovi." Na Turistični kmetiji Bunderla sprejemajo predvsem zaključene družbe, ki jih po sogovorničinih besedah ni malo, po predhodni najavi sprejemajo tudi manjše skupine in posameznike. "Skrivnosti pri peki gibance nimam, z veseljem sem že večkrat in še bom delila svoj recept in postopek. To, kar znam, rada delim naprej. Sicer pa, poskusiti je treba," nas k peki slovenskogoriške gibanice spodbuja Andreja Bunderla in čestita vsem, ki kulinarično posebnost, kot je slovenskogoriška gibanica, še pripravljajo doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta