Na ekološki kmetiji Zadravec niso dvignili cen niti za cent

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
04.06.2020 06:10

Matej Zadravec z neposrednimi kupci senene govedine, od zasebnikov do javnih ustanov, tudi v koronski krizi želi nadaljevati poštene poslovne odnose

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekološka kmetija Zadravec leži v idilični dolini med jeruzalemskimi griči.
Darja Lukman Žunec

Ekološka kmetija Zadravec iz Miklavža pri Ormožu se že dobri dve desetletji ukvarja z ekološko rejo goveje živine. Vodi jo Matej Zadravec s partnerico Klavdijo in sinom Janom kot bodočim prevzemnikom. Matej nam zaupa, da sta temelje ekološkega kmetovanja na družinski kmetiji postavila že njegova starša Jože in Jožefa: "Iz naših arhivov vidimo, da smo prvi certifikat za ekološko kmetovanje dobili že leta 1998 in smo tako rekoč kot pionirji tovrstnega načina kmetovanja na tem koncu Slovenije orali ledino. Zalo veliko nam je pri tem pomagala dr. Martina Bavec z mariborske biotehniške fakultete. Stala je ob strani očetu, saj smo naleteli na veliko ovir ter tudi na nekoliko nenavadne odzive v našem okolju, nevajenem ekološkega kmetovanja."

Zadravčeva 50-glava čreda živine večino časa preživi zunaj hlevov.
Darja Lukman Žunec

Povezovanje je ključ

Matej je kmetijo s 33 leti prevzel leta 2008 od staršev in naredil še dodaten preskok v ekološki smeri. Prej so vzgajali goveje pitance na ekološki način, a so jih pred zimo prodali konvencionalnim kmetom, ki pa niso bili pripravljeni dodati nove vrednosti in se je ekoloških status pitancev spremenil v konvencionalnega, kar seveda ni dalo želenega učinka. Tudi danes Matej redi približno 50-glavo čredo, vendar je svoje površine, pretežno pašnike in travnike, razširil na kar 31,5 hektarja.

​Skupna zorilnica

Skupaj s Koscem sta zasnovala zadrugo Ekoprlekija, namenjeno skupni promociji in prodaji devetih članov. S turistično kmetijo Hlebec s Koga so se lotili vlaganja v predelovalni obrat, zorilnico mesa, ki stoji pri Zadravčevih. Tako so naredili še korak v smer povezovanja in sodelovanja kmetov. Izredno pomembno je zanj še zagotavljanje sledljivosti vse do krožnika: "Pri povezovanju ne smemo biti zadržani kot klasični kmetje, saj sem prepričan, da je le v tem naša prava moč. S Koscem se dopolnjujeva že s tem, da vsak od naju pozna tisoč ljudi, in skupaj lahko prodajo še širiva. Gre za kupce, ki jim je pomembno, da je deklarirano, kje je žival rojena, zaklana in razsekana, in je torej jasno razvidno, da je s kmetij Kosec ali Zadravec. Midva sva si razdelila tudi delo, saj vsak ne more obvladati vsega. Boštjan se je bolj usmeril v strojne storitve in ima dobro mehanizacijo, jaz pa prispevam razsek in pakiranje mesa ter opremljanje z deklaracijami."

Zadravčevi so ponosni na povsem novo zorilnico mesa.
Darja Lukman Žunec

Nauki ob epidemiji

Čas koronavirusa je živinorejcem prinesel še nova razočaranja zaradi ravnanja velikih trgovskih verig, ki raje odkupujejo tuje meso oziroma naše pridelovalce mesa obtežijo s prevelikimi maržami. Zato je Zadravec ponosen, da svojim kupcem mesa niso v tem času podražili niti za cent.
A na Zadravčevi kmetiji, ki na srečo ni odvisna od trgovcev, so kljub temu imeli težave. Matej: "Ker smo meso prej prodajali dvanajstim javnim zavodom, ki seveda niso delali, je jasno, da smo imeli velik izpad. Glede zasebnih kupcev je bilo prvi mesec sicer zaznati porast naročil, a ta v zadnjih dveh mesecih stagnira. Bojim se, da bodo še upadala, saj je manjša tudi kupna moč. Zato tudi tisti, ki se zavedajo, da je prava pot do kakovostnega življenja zdrava hrana, in so nas na novo poiskali v času krize (bilo jih je kakih deset odstotkov od utečenega števila), najbrž ne bodo mogli ostati naši kupci, saj se bodo primorani vrniti na stare tirnice, ker bodo prisiljeni posegati po cenejši hrani, ki jo ponujajo trgovci."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta