Mlečni trg preživel že nekaj kriz, še to bo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.06.2020 06:05

Mlečni sektor je epidemija prizadela manj kot nekatere druge kmetijske panoge, kar je mogoče pripisati dobrim odnosom znotraj mlekarske verige, so ugotavljali na občnem zboru Mlekarske zadruge Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Petrovič, direktor, in Jožef Hajšek, predsednik UO Mlekarske zadruge Ptuj
Slavica PIČERKO PEKLAR

Cene surovega mleka so zaradi zmanjšanega povpraševanja v času pandemije covida-19 padle za več kot deset odstotkov v primerjavi z decembrskimi. Mlekarska zadruga Ptuj je takrat svojim partnerjem za liter odkupljenega mleka plačala 35 centov, za dobro kvaliteto še kak cent več, je bilo slišati na občnem zboru ptujske mlekarske zadruge, ki velja za največjo po količinah odkupljenega mleka.

Tudi v krizi prodali vse mleko

Lani je Mlekarska zadruga Ptuj od svojih 722 aktivnih pridelovalcev mleka odkupila dobrih 64 milijonov litrov, kar je odstotek več kot pred letom. S prodajo mleka, največ Ljubljanskim in Pomurskim mlekarnam, slabo tretjino mleka pa izvozijo, so ptujski mlekarji zaslužili dobrih 23 milijonov evrov. Njihovi skupni prihodki preteklega leta - med večje je treba prišteti še 3,5 milijona evrov s prodajo repromateriala, s katerim oskrbujejo pridelovalce - pa znašajo 28 milijonov evrov.

Jožef Šmigoc, največji pridelovalec mleka v Spodnjem Podravju, v pogovoru z Antonom Jakljevičem iz Ljubljanskih mlekarn 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Složno v mlečni verigi

Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah, ki letno odkupijo 220 milijonov surovega mleka: "Odreagirati je bilo treba dobesedno čez noč, saj smo ostali brez velike večine kupcev, izvozimo namreč kar polovico naših produktov. Skupaj z ministrstvom, kmetijsko-gozdarsko zbornico in našimi dobavitelji mleka smo iskali rešitve. Za tokrat moram reči, da se je izkazal mlečni sektor kot celota, tudi z dobrodošlo promocijo oziroma mesecem mleka." Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije: "Mlekarski sektor je tokrat deloval složno, a zaradi manjšega povpraševanja se padcu cene mleka ni bilo mogoče izogniti. Smo pa zagotovili odkup vseh količin mleka in ga nismo zlivali proč, kar je zelo pomembno za ohranitev pridelave mleka. Zdaj je pred nami izziv, kako cene mleka ponovno vrniti na normalno raven, ko bo cena za liter svežega mleka pokrivala tudi njegove proizvodne stroške."

Mlada člana Mlekarske zadruge Ptuj Marko Svenšek in Aljaž Brodnjak
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.