Mestno gledališče Ptuj: Prva premiera o času, v katerem živimo

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.02.2024 07:00

V Mestnem gledališču Ptuj uprizorili predstavo Severni sij. Marjetica. Govori o vojnem nasilju in nasilju nad ženskami, ki se ne bi smelo zgoditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Mgp

V Mestnem gledališču Ptuj so ta mesec premierno uprizorili predstavo Severni sij. Marjetica. Letošnjo prvo premiero, sicer pa že peto v sezoni, so pripravili v koprodukciji z zavodom Imaginarni in v režiji Primoža Ekarta. "Gre za predstavo, ki govori o času tik pred drugo svetovno vojno, o nekem vzdušju ter se obenem dotika umora, femicida, se pravi uboja ženske. Zelo lepo je umeščena v kontekst te sezone, ki smo jo letos zasnovali okoli neprijetne teme - vojne. Žal ugotavljam, da nam čas odgovarja. Da to, kar se dogaja v svetu, zelo diši po času, o katerem govori tudi ta predstava. S to sezono namreč želimo na nek način približati vojno ljudem na način, da jo predstavimo skozi osebno izkušnjo. Kaj torej pomeni vojna za človeka, ki se znajde sredi nje. Največji branik, se pravi ljudje, ki so sami izkusili totalno vojno, namreč umirajo, nas zapuščajo. Danes pa so vse preveč pogoste beseda vojna, državljanska vojna, klici k orožju. Bobnenje vojne na naših mejah je preglasno, da tega ne bi opazili in o tem ne bi spregovorili," o novi predstavi v luči letošnje sezone pravi direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič.

Srečata se Marjetica in Ana

V romanu Severni sij, pisatelja Draga Jančarja, se v pripovedi prepletajo kronika mesta Maribora in njegovih prebivalcev, ljubezenska zgodba, socialna drama, pripoved o brutalnem, absurdnem zločinu in še marsikaj, ter se spletejo v zgodbo, postavljeno v čas tik pred začetkom vojne. Roman je pisatelj napisal na temelju kratkega zapisa o umoru, objavljenem v mariborskem časniku. Žensko, ki je bila umorjena, pisatelj poimenuje Marjetica, Marjeta, postavi jo v meščansko okolje takratnega Maribora in jo zaplete v ljubezensko afero, ki se tragično konča. To je bilo tudi vsebinsko izhodišče za tokratno uprizoritev. V predstavi pa se srečata Marjetica, lik iz romana, ter Ana, ki temelji na resnični osebi, ki je bila navdih za literarni lik Marjetice. Gledalcem pripovedujeta o sebi, o svojem življenju in o nasilju, ki se ne bi smelo zgoditi. Njuna zgodba je podobna zgodbi mnogih žensk, ki so bile žrtev nasilja - ali pa so celo umrle, zgolj zato, ker so bile ženske. "Skušamo povedati zgodbo, ki zajema zgodbo romana Severni sij, nekako v strnjeni obliki, pa tudi temo, ki se nas je skozi branje in skozi perspektivo Marjetice dotaknila," pojasnjuje Ekart, tudi avtor uprizoritvenega besedila po motivih dramatizacije Alje Predan.

Nasilje se danes dogaja med štirimi stenami

V predstavi se v vlogi Marjetice predstavlja Maja Kunšič. "Glede nasilja nad ženskami se je seveda v luči romana, ki je bil napisan v osemdesetih letih in ki se dogaja leta 1938, marsikaj spremenilo. Tudi na pravni ravni. Tega kot družba ne odobravamo več. Se pa seveda še vedno dogaja za štirimi stenami. Zdi se mi, da s tem, ko to postavljamo na oder, tudi odpiramo te štiri stene," je povedala. V vlogi Ane se predstavlja Nika Rozman, v vlogi tretjega pripovedovalca zgodbe nastopa bobnar Vid Drašler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta