Markovci: Markova nedelja je bila živahna in tudi dobrodelna

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.04.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markovski kuharji po svoje in okusno začinijo občinsko praznovanje.
Slavica Pičerko Peklar

Vsaj dva ducata je bilo letos možakarjev, ki so stopili skupaj, si opasali predpasnik, nadeli kapo in poskrbeli za dobro hrano na tradicionalni Markovi nedelji v Markovcih. Če kdaj, potem Markovčankam v dneh občinskega praznovanja ni treba kaj dosti kuhati. Po nedeljski maši, posvečeni farnemu zavetniku sv. Marku, ko otroci hitijo k stojnicam in vlečejo za rokave stare starše, češ, tudi vi ste, ko ste bili naših let, želeli, da vam starši kupijo kako igračo, je pač treba zaviti še na župnijsko dvorišče, kjer je tudi letos dišalo po golažu in pečenem odojku.

Markovski pisker imajo vsi radi

"Pa nismo spekli samo enega, ampak kar šest lepo rejenih prašičev. V teh naših krajih jih imamo preprosto radi. Veliko nas je, ki se radi družimo in pojemo kaj dobrega, za tiste, ki imajo radi še kaj na žlico, vedno tudi skuhamo za nekaj velikih loncev golaža. Tej naši jedi rečemo markovski pisker, v njem so svinjsko in goveje meso ter kar nekaj divjačine," so povedali ljubiteljski kuharji. Njihov vodja Daniel Vrtačnik pa je dodal: "Da je naš pisker res markovski, dodamo mesu še ješprenj, krompir in korenček. Ljudje imajo to našo jed radi, še od drugod pridejo, mi pa vsem postrežemo zvrhan krožnik okusne jedi."

Lectarka Milica Puž
Slavica Pičerko Peklar

K stojnici so na Markovo nedeljo vabili tudi člani Rdečega križa, Karitas in domače osnovne šole, kjer že leta deluje podmladek Rdečega križa. "Danes smo tukaj, pri naši dobrodelni stojnici, Teja, Žan, Tilen in Lara. Morda pride še kak sošolec ali sošolka," je naštela osnovnošolka Ema, ki rada sodeluje v dobrodelnih akcijah, in spomnila, da so vselej aktivni tudi v dobrodelni jesenski akciji, znani kot Drobtinica. "V naši občini stavimo na dobrodelnost in resnično pomagamo vsakemu, ki je naše pomoči potreben. Delamo skupaj in veseli nas, ker je v naših vrstah vse več mladih," pravijo Valerija Šmigoc, ki vodi občinsko organizacijo RK Markovci, Marija Kostanjevec iz Karitas in Milovan Milunič, ki vodi osnovnošolski podmladek RK.

Dobrodelna stojnica RK, Karitas in osnovne šole
Slavica Pičerko Peklar

"Danes naše sokrajane nagovarjamo, naj med knjigami, največ je kuharskih in takih za otroke, in med bižuterijo, lončki in podobnim, izberejo kaj, kar jim je všeč, in darujejo kak evro v dobrodelne namene," so povedali šolarji in dodali, da je tistih, ki darujejo, vedno veliko. Da je v Markovcih vselej veselo in ljudje radi sežejo tudi po medenem pecivu in okrasju, pa poudarja Milica Puž: "Z našimi izdelki iz družinske delavnice najraje obiskujem tovrstne vaške sejme, v Markovcih pa je še posebno lepo. Tod živijo veseli ljudje, radi tudi kaj kupijo. Kakšno srce iz lecta in drugi izdelki iz medenega testa, ki jih lepo okrasimo, vedno privabijo zanimanje, ljudje imajo radi tudi naše medenjake. Že 51 let prihajam na Markovo nedeljo in drugo leto se spet srečamo."

Praznovanja še ni konec

"Vsako leto kupim pri Milici kakšnega pubeca na konjičku, mojstrica pa mi podari majhno srce z napisom Markovo," doda ena od Markovčank, ki je z vrečko medenjakov hitela v Prvence, saj so tam člani zmajarskega kluba Lastovka preteklo nedeljo krstili novo ultralahko letalo, tako da jih ne bo videti le v njihovih zmajih, temveč bo poslej nebo nad Markovci preletavalo tudi domače dvosedežno letalo. Občinsko praznovanje Markovčani povežejo s številnimi kulturnimi in športnimi prireditvami in tako so včeraj vabili na mali maraton Markoton, tekli pa tudi na krajše razdalje in organizirali pohod za male in starejše sokrajane. Dogajalo se bo v Markovcih in okoliških vaseh tudi v prihodnjih dneh, domačini bodo še plesali, prepevali, se veselili novih društvenih prostorov in se smejali, ko bo na župnijskem dvorišču nova predstava domačih gledališčnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta