Ljubiteljska kultura v Pesnici pri Mariboru ne bo zamrla

ŠTR
16.06.2019 07:03

V Pesnici pri Mariboru je Kulturno-umetniško društvo (KUD) Marice Kerenčič od ustanovitve leta 1946 do začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja gojilo gledališko, pevsko, plesno, knjižničarsko in godbeniško dejavnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občni zbor društva je bil prežet z načrti in optimizmom.
Matjaž Partlič

Številne ljubiteljske dejavnosti so po tem obdobju z leti počasi zamirale, zadnjih nekaj let pa je društvo obstajalo le še na papirju. Da bogata tradicija amaterskega kulturnega delovanja v kraju ne bi za vedno zamrla, se je nekaj angažiranih posameznikov pod vodstvom pobudnice Klavdije Samogy Simonič odločilo prevzeti iniciativo v svoje roke in znova obuditi kulturno društvo.
Na občnem zboru društva 20. maja so izvolili novo predsednico društva Vesno Trampuš, sicer profesorico razrednega pouka na eni od mariborskih osnovnih šol. Občnega zbora se je udeležil tudi pesniški rojak Tone Partljič, ki je obljubil pomoč pri ponovnem zagonu društva. Tudi sam je prve korake v gledališki svet naredil prav na odru pesniškega kulturnega doma (objekt po obnovi leta 2014 nosi ime Večnamenski kulturno-turistični podjetniški center Pesnica). Dramsko ljubiteljsko udejstvovanje je v kraju pustilo najgloblji pečat, saj so po vojni na zavidljivem nivoju uprizarjali predstave, kot so Matiček se ženi, Kralj na Betajnovi, Jezični dohtar, Rokovnjači in Celjski grofje. Najodmevnejše med njimi je ljubiteljsko režiral domačin France Filipič (1919-2009), pesnik, zgodovinar in publicist.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja so v Pesnici odmevno uprizorili tudi Celjske grofe, režiral jih je domačin France Filipič.
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta