Lenart: V središču kraja nov spomenik Steber slovenske državnosti

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
03.07.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomenik Sloveniji ob dnevu državnosti Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

V počastitev 30-letnice slovenske države je bila 23. junija v Lenartu svečanost. Mašo za domovino je daroval župnik Marjan Pučko ob somaševanju naddekana. Nato se je proslava nadaljevala v Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika, kjer so prisotne nagovorili lenarški župan Janez Kramberger in poslanec Franc Breznik, slavnostni govornik je bil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Govorci so si bili edini, da se lahko s ponosom spominjamo enkratnega dogodka, ko smo bili enotni in izkoristili zgodovinsko priložnost, da smo si priborili lastno državo. Obenem so ob vojaški častni ​straži odkrili vseslovensko spominsko obeležje Steber slovenske državnosti z Muzo slovenske pesmi. Projekt je bil zasnovan ob sodelovanju Občine Lenart, srednjeevropske civilne pobude Harfistično omizje in Andreja Grabrovca - Gaberija, ki je avtor skulpture. "Spomenik stoji v osrčju slovenskega prostora, kjer se je pred približno 180 leti začel projekt zedinjene Slovenije. Obeležje sta odkrila župan Kramberger in Peter Svetina. Madžarski veleposlanik v Sloveniji Andor Ferenc David, deželni podglavar dr. Aleksander Majcan in župan avstrijske Radgone Karl Lautner so dali projektu mednarodni značaj," je povedala Vanja Kajzer, predsednica Harfističnega omizja.

Obeležje simbolizira državo kot civilizacijsko pridobitev, skulptura Muza slovenske pesmi pa bo spominjala na pesmi kot tihe priče zgodovine slovenskega naroda, je utemeljila zgodovinarka Petra Grabrovec. V kulturnem programu so nastopili pihalni orkester MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorbek, Il Divji ter Špela Brumen, Aleksander Živko in Tadej Postružnik, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnične šole Lenart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta