Konec projekta Skupaj proti demenci, začetek dela

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.11.2018 16:02

Blizu sto prostovoljcev se je usposobilo za pomoč. Še pomembnejša je velikokrat njihova pomoč svojcem, ki v svoji skrbi izgorevajo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupaj proti demenci - projekt, ki povezuje
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kar 65 dogodkov, predavanj, delavnic in pogovorov je v preteklih dveh letih povezalo vsaj 1500 ljudi s širšega ptujskega območja, ki so se vključili v projekt Skupaj proti demenci. Nosilec je bil tukajšnji dom upokojencev, v ozaveščanju prebivalcev Spodnjega Podravja o tej vse bolj razširjeni bolezni modernega časa so sodelovali tudi Zdravstveni dom in bolnišnica, Pokrajinska zveza društev upokojencev, društvi Spominčica - Alzheimer Slovenija in Optimisti Ptuj, Inštitut za socialno psihiatrijo in psihotravmatologijo ter seveda Center za socialno delo.

Najbolj "boli" svojce

Kot so na zadnjem delovnem srečanju poudarili sodelujoči, je izrednega pomena, da o bolezni govorijo tako strokovnjaki kot širša javnost, saj lahko le s skupnimi močmi pomagajo pri detabuizaciji bolezni, ki jo mnogi še vedno skrivajo in je stigmatizirana. Kako se spoprijeti z vse bolj razširjeno boleznijo, nekateri jo označujejo kar za kugo 21. stoletja, kako upočasniti njeno napredovanje in kako z njo živeti, so vprašanja, na katera iščejo odgovore sodelujoči v projektu, zanj je ministrstvo za zdravje namenilo 50 tisoč evrov.

Cene oskrbe se bodo v enotah ptujskega doma upokojencev različno povišale. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Prostovoljstvo kot pomoč

V okviru projekta so na Ptuju, kjer ugotavljajo, da je več kot polovica stanovalcev v domu upokojencev dementna, izdali zloženko in priročnik, tod deluje tudi svetovalni telefon. Žal pa se v projekt še niso vključili, vsaj ne v želenem številu, tisti, ki opravljajo dela, pri katerih se dnevno srečujejo s starejšimi ljudi, a še premalo poznajo znake demence, kar bi jim lahko olajšalo komunikacijo z obolelimi starostniki.

Skupaj proti demenci - projekt, ki povezuje
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta