Ko morajo starši v službo in ni poskrbljeno za varstvo njihovih otrok

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
06.11.2020 06:08

Kam z najmlajšimi, se je do včeraj spraševalo kar nekaj staršev z območja občine Videm. Po odločitvi župana vrtec zdaj odpirajo za otroke zaposlenih staršev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V OŠ Leskovec lani uredili dodatne prostore za delo vrtca.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Da se oglaša v imenu več staršev iz občine Videm, kjer se starši predšolskih otrok, ki sicer obiskujejo vrtec, v tem času soočajo z vprašanjem njihovega varstva, je še včeraj zjutraj razlagala mama dveh otrok, ki so jim vrata v vrtec zdaj zaprta: "Sama delam v živilski industriji, mož v enem od mariborskih podjetij. Moje delo je prepoznano kot nujno za delovanje države, delati mora tudi mož, a v naši občini župan meni, da nismo upravičeni do vrteškega varstva. Nam podobnih družin je na območju Krajevne skupnosti Leskovec vsaj šest, še nekaj jih poznam na celotnem območju občine. Ostali smo brez varstva v vrtcu, a mi moramo v službo. Prepričani smo, da bi nam na občini lahko prisluhnili. Prostora v obeh enotah vrtca je dovolj, skupine je mogoče tudi primerno ločiti, a zataknilo se je pri odločitvi župana, da lahko v vrtec pripeljejo otroka le starši, ki opravljajo za državo nujna dela. Mi zdaj naše otroke vozimo v varstvo k sorodnikom, prijateljem, starim staršem in pri tem kršimo prepoved prehajanja občin, obremenjujemo starejše, ki sodijo v rizično skupino. S svojimi težavami smo seznanili župana Branka Mariniča, vendar rešitve kar ne najdemo. Naši družini bo zdaj na pomoč priskočila babica z drugega konca Slovenije. Da bo prišla do nas, bo morala prestopiti kar nekaj občinskih mej. Ali bo to legalno ali ne, raje niti ne omenjam, a drugače ne gre."

Nenaden preobrat

Potem pa je malo pred poldnevom sporočila, da bo prihodnji teden tudi njim omogočeno vrteško varstvo. Župan Marinič je po včerajšnjem sestanku z ravnateljem osnovne šole namreč sprejel sklep, s katerim vrata vrtca odpirajo otrokom vseh tistih zaposlenih staršev, ki si varstva ne morejo organizirati drugače, in pojasnil, da so v občini zaznali kar nekaj okužb in ravnajo v skrbi za zdravje svojih ljudi, da pa bodo varstvo omogočili širšemu krogu otrok zaposlenih staršev. "Tri enote našega vrtca obiskuje 211 otrok, zadnji teden je vrtec v Vidmu, kjer zdaj delujejo tri skupine, obiskovalo 15 otrok, prihodnje dni jih pričakujemo nekaj več," pravi Robert Murko, ravnatelj OŠ Videm.

"Varstvo omogočamo vsem staršem, ki prinesejo potrdilo delodajalca, da jih potrebuje na delovnem mestu. Zdaj vrtec obiskuje deset otrok, v prihodnjih dneh bo otrok, kot kažejo napovedi staršev, nekoliko več, saj so pretekle dni nekateri imeli dopust, zdaj pa se spet vračajo v službo," pravi Ivan Štrafela, ravnatelj OŠ Markovci, v sklopu katere deluje tudi vrtec, ki ga sicer obiskuje nekaj več kot 170 otrok: "Zagotovo bomo prisluhnili vsem željam staršev, saj razumemo njihovo stisko, ko je treba v službo. Za zdaj delujeta dva oddelka, vzgojiteljice so na čakanju, in če bo treba, bomo odprli še kak oddelek."

Zavedajo se stiske

Kar polovica otrok, ki obiskujejo vrtec v Zavrču, torej enajst, jih je tudi pretekle dni prišlo v varstvo, v enoti vrtca v Cirkulanah je vrtec obiskovalo pet predšolskih otrok od skupaj 63, ki sicer obiskujejo vrtec. "Še kako se zavedamo stiske staršev in zato varstvo omogočamo vsem, ki ga potrebujejo," pravi Suzana Petek, ravnateljica OŠ Cirkulane-Zavrč. Dodaja, da morajo starši njihovih otrok že tako v službe v oddaljene kraje, saj doma delovnih mest ni, in je dobro organizirano varstvo zanje še kako pomembno: "Ne moremo dovoliti, da bi zaradi težav z varstvom starši naših otrok ostali celo brez služb."

Vrtec pri OŠ Videm odpira vrata za vse otroke, katerih starši morajo v službo.
Slavica PIČERKO PEKLAR

"V vrtcu smo organizirali varstvo za otroke vseh staršev, ki so prinesli potrdilo svojih delodajalcev, da jih na delovnih mestih potrebujejo. Kakšna je narava tega dela, za nas ni pomembno, saj se vsi borimo za svoja delovna mesta, in ne gre, da bi zaradi težav z varstvom otrok kdo ostal brez zaposlitve," pravi Marija Vučak, ravnateljica Vrtca Ptuj. Ta je, kot že spomladi, v tem času odprl vrata svoje enote Mačice, kjer so ta teden nudili varstvo 72 otrokom. "Vrtec v tem času obiskuje slaba desetina vseh naših otrok. Če bo treba, bomo odprli še katero od enot. Resnično se trudimo prisluhniti prav vsem staršem. Nihče, ki varstvo potrebuje, ni ostal pred zaprtimi vrati," poudarja Vučakova. V skladu s priporočili na Ptuju deluje tudi zasebni vrtec Vilinski gaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta