Knjige poslej še dostopnejše

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.10.2019 15:31

Po šestnajstih letih nov bibliobus, vreden slabih 340 tisoč evrov. Največja prednost je dvigalo, ki bo omogočilo obisk tudi gibalno oviranim

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslikava novega bibliobusa združuje pomembne simbole.
Hojka Berlič

Nekaj več kot 6000 enot gradiva, kotiček, v katerem se bodo lahko najmlajši usedli in prisluhnili pravljicam, lažji dostop do gradiva, klima in, kar je najpomembnejše, vgrajeno dvigalo, da ga bodo lahko obiskali tudi vsi gibalno ovirani. To so najpomembnejše odlike novega bibliobusa ptujske knjižnice. Stal je 337 tisoč evrov, od tega je 180 tisoče evrov prispevalo ministrstvo za kulturo, 157 tisoč pa 16 občin ustanoviteljic knjižnice, kar znese 2,34 evra na vsakega njihovega občana.

Poslikava novega bibliobusa združuje pomembne simbole.
Hojka Berlič
Potujoči knjižničar Simon Petrovič je nekoč knjige dostavljal s kolesom in javnim prevozom.
Hojka Berlič

Šteje vsak bralec

Kot je poudarila vodja ptujske potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukič, so potujoče knjižnice pravzaprav namenjene najbolj ranljivim skupinam ljudi, tistim, ki sami ne morejo do običajne knjižnice - najmlajšim, šolarjem, starejšim občanom, upokojencem, brezposelnim, kmetom. Vsak dan tako po slovenskih cestah prevažajo več kot 70 tisoč enot gradiva, dostavljajo pa ga tudi čez mejo, zamejskim Slovencem.

Novi bibliobus je udobnejši in tudi uporabnikom prijaznejši.
Hojka Berlič

Dostava že 60 let

Prva lesena kovčka s knjigami so na Ptujskem bralcem dostavili pred natanko 60 leti. "Kovčki, ki jih je bilo vse več, so nato potovali po društvenih knjižnicah, tudi tovarnah, celo gostilnah," pripoveduje Mrgole Jukičeva. "Organizirano potovanje knjig do bralcev pa se je začelo leta 1972, ko so v knjižnici ustanovili oddelek potujoče knjižnice in zaposlili prvega potujočega knjižničarja, Simona Petroviča. Leta 1996 je potujoča knjižnica ob selitvi v kompleks Malega gradu dobila tudi lastne prostore in skladišča. V njih je bilo na začetku okoli 18 tisoč knjig, danes jih tam hranimo več kot 50 tisoč. Istega leta je knjižnica dobila tudi prvi kombi." Čas za nakup prvega bibliobusa je napočil z ustanovitvijo novih občin na Ptujskem, ki so po zakonu morale poskrbeti tudi za knjižnično dejavnost. Kupili so ga leta 2003.

Za nakup novega bibliobusa je zdužilo moči 16 občin ustanoviteljic.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta