Kidričevo: Tovorni promet kmalu mimo naselja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.03.2019 03:32

Granitni del ceste skozi naselje Kidričevo bodo preplastili z asfaltom. Obeta se tudi začetek gradnje zahodne kidričevske obvoznice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dotrajana Tovarniška cesta bo sanirana do konca leta.
Slavica Pičerko Peklar

Glavna prometnica skozi Kidričevo je še "iz starih časov". Tudi tovarniška cesta mimo Taluma še vedno spominja na čase gradnje z granitnimi kockami. Na nekaterih dotrajanih delih je ta cesta sicer pokrpana z asfaltom, do konca leta pa naj bi ta zamenjal še zadnjih nekaj sto metrov granitne ceste. V Kidričevem se sicer lotevajo obnove cestišča kar od krožišča za Lovrenc na Dravskem polju mimo tovarne Talum vse do podvoza. Kot sporočajo z občine, je investicija v rokah države, občina pa bo za projekt namenila 30 tisoč evrov. Anton Leskovar, župan Kidričevega, pravi, da je obnova te ceste, ob kateri bo tudi pločnik, le del letošnjih cestnih posodobitev, saj za tovrstna dela namenjajo blizu 200 tisoč evrov, obnovili bodo več manjših cestnih odsekov, omeniti pa velja večjo cestno obnovo v Starošincah in izgradnjo kolesarske steze v Lovrencu na Dravskem polju.
Se pa prebivalci Kidričevega veselijo napovedi Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), kjer se pripravljajo na začetek gradnje kidričevske obvoznice. Letos naj bi pridobili gradbeno dovoljenje, objavili razpis za izvajalca del, gradnjo pa naj bi končali leta 2021. Obvoznica bo potekala po zahodni strani naselja in se bo navezovala na glavni cesti Ptuj–Slovenska Bistrica in Apače–Ptujska Gora. Vrednost omenjene naložbe je 11,5 milijona evrov, denar pa bo DRSI poskušala dobiti tudi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Obvoznice se veselijo tudi v sosednji občini Hajdina, saj jih bo ta razbremenila tovornega prometa, ki zdaj poteka tudi po tej občini. V Kidričevem bodo z izgradnjo obvoznice ustvarili pogoje za širitev industrijske cone. "Predvidevamo, da bomo vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja lahko oddali še to pomlad in da se bo prihodnje leto v zaledju Kidričevega tudi zares gradilo.
Da je izgradnja nove ceste izrednega pomena za kidričevsko gospodarstvo, pritrjujejo tako v Talumu kot Boxmarku, saj so bili zdaj logistično vezani na Tovarniško cesto, ki poteka skozi samo naselje, ki ga bodo zdaj razbremenili tovornega prometa, kar pozdravljajo prav vsi domačini. Nova obvoznica pomeni za Talum veliko ugodnejšo dovozno pot, z njo bodo povezali svojo logistično prihodnost in razvoj, kaže pa se tudi možnost selitve glavnega vhoda v industrijsko cono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta