Kar delaš, delaj dobro - ali raje pusti pri miru

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.03.2019 15:56

Valerija Lampret iz Stoperc je medicinska sestra, kuharica, vinarka, mesarka ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valerija Lampret se je odločila za težko, a lepo poslanstvo.
Sašo Bizjak

Ko je prišla preko študentskega servisa delat v gostišče Dolina Winettu, streljaj od haloških Stoperc, Valerija Lampret, takrat Jelen, še ni slutila, kaj vse jo tukaj čaka. Kot študentka prvega letnika visoke zdravstvene šole je poznala življenje predvsem v Mariboru in Slovenski Bistrici. Dobrih 20 let kasneje je srečno poročena z Janezom Lampretom, lastnikom priljubljenega gostišča, s katerim vodita družinski posel naravi prijaznega lokala ter hkrati obdelujeta 13 hektarjev, večinoma v strmih haloških legah.

Valerija Lampret se je odločila za težko, a lepo poslanstvo.
Sašo Bizjak

S kmetijo lahko preživijo

Tako zdaj s soprogom Janezom ob gostinskem poslu živita in delata na njegovi kmetiji, pri čemer jima vse bolj pomagata njuna Jan in Sara, še osnovnošolca. Valerija: "Ker kmetija sama po sebi ni bila dovolj velika za preživetje, saj imamo po večini le strme lege, sem kmalu odprla dopolnilno dejavnost, registrirano klavnico in predelavo mesa. Mož vzredi govedo, kozličke, krave, ovce in prašičke, jaz pa izdelam najrazličnejše mesne in suhomesnate izdelke. Zdaj sami pridelamo domala vse, kar - poleg postrvi - še ponujamo v našem gostišču. Odločili smo se, da strme lege popasejo živali, zato na tistih bolj položnih nakosimo dovolj krme za čez zimo. Izračunali smo, da tod intenzivno poljedelstvo z vsemi stroji in ukrepi ne bi bilo donosno, zdaj pa nam pašniki in travniki omogočajo, da imamo kakih deset krav, 16 koz in 20 ovc pa nekaj prašičev ter kokoši."
Valerija je lastnica vinograda z 2000 trsi in kletjo v Trdobojcih in sama obvlada tudi pridelavo vina: "V Halozah pač skombiniraš vse, kar je mogoče, da preživiš. A je veliko odrekanja, prilagajanja. Ne smeš 'jamrati', temveč moraš prijeti za delo. Večino doma pridelanega ali vzrejenega prodamo v našem gostišču, preostalo na tržnicah. Sistem smo si zastavili tako, da lahko družina na kmetiji preživi."

Babica in mama za vzor

V poletni sezoni dela štiri dni v tednu v gostišču, pozimi malo manj. Ob tem gre dvakrat tedensko na tržnici, ob nedeljah na "bolšjak" v Maribor in ob sredah na svinjski sejem v Celje. Od kod taka podjetnost, jo vprašamo. "Pri nas smo vse ženske po Arnuševi strani zelo močne. Babica je bila moja vzornica, saj ji je uspelo preživeti na viničarski kmetiji s šestimi otroki. Bila je krasna ženska, znašla se je tako pri moških opravilih kot pri ženskih in nam je bila vsem velika opora in zgled pokončnosti. Podobno velja za mojo mamo," pojasni.

Valerija Lampret se je odločila za težko, a lepo poslanstvo.
Sašo Bizjak

Pregorela in se "skulirala"

A je pred nekaj leti Valerija trčila ob zid pregorelosti: "Spoznala sem, da več, kot zmoreš, ne zmoreš, in pomembno je, da delaš v teh okvirih. Zdaj si vzamem prosti čas, saj sem včasih mislila, da brez mene stvari ne bodo tekle. Bili so majhni otroci pa delo v gostišču, v kuhinji in še vse drugo. No, pa sem na neki točki le dojela, da drugi prav tako naredijo vse brez mene, da se je treba 'skulirati' in si vzeti čas zase. Predvsem pa je treba zaupati drugim. Tako zdaj denimo intenzivno treniram trikrat na teden v fitnesu s trenerjem, pogosto grem na sprehod, prehodim tudi po deset do dvanajst kilometrov. Rada rišem, veliko tudi berem. Dojela sem, da če česa ne bom naredila danes, bom pač jutri - in svet se bo vrtel naprej." Valerija si vzame čas tudi za žensko družbo: "Štiri ženske, ki delamo v gostišču in na kmetiji, si vzamemo čas zase, gremo po nakupih ali na izlet samo s sendviči in nahrbtniki ..."

Majšperk - portret - Valerija Lampret -
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta