Jareninski Dol: Celotna družina ustvarja iz lesa

Anita Kirbiš
12.12.2020 05:25
Matej Knuplež je svoj hobi, ustvarje raznih izdelkov lesa, spremenil v dopolnilno dejavnost, pri čemer sodeluje tudi njegova partnerka in otroci. Je tudi poveljnik prostovoljnih gasilcev v domačem kraju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej in Marjana s svojimi izdelki Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Matej Knuplež iz Jareninskega Dola v občini Pesnica, po poklicu strojni tehnik, pri redni zaposlitvi pa se srečuje s stavbnim pohištvom, je svoj hobi spremenil v dopolnilno dejavnost. V svoji domači delavnici je sprva začel ustvarjati različne izdelke iz lesa s priložnostnimi posvetili za družino in prijatelje (korita za rože, ležalnike, lesene pladnje …). "S partnerico Marjano Šnajder, ki je zaposlena v vrtcu v Jakobskem Dolu, se dopolnjujeva pri ustvarjalnosti, zato me je nekega dne prešinila ideja o laserskem izrezu lesa, kar bi ji kdaj lahko prišlo prav tudi pri njenem delu v vrtcu," pravi o začetkih izdelave iz lesa.

Pred dnevom spomina na mrtve so tako izdelovali s tem povezane različne izdelke, tudi lesene svečke, ki so lahko nadomestilo za tone odpadne plastike. Sedaj, v decembru, je aktualno izdelovanje lesenih okraskov in drugih izdelkov, ki sta se jih Matej in Marjana lotila s polno vnemo. "Povpraševanje po različnih lesenih obeskih, dekorativnih in darilnih setih za poslovne partnerje je veliko, saj je možno vgraviranje napisov ali posvetil po želji. Med storitvami in izdelki se najdejo tudi unikatni izdelki, celo torbica, in serijski izdelki po želji," ponudbo, ki je na ogled tudi na njihovi facebook strani, predstavlja Marjana. Pri poslu sodelujejo njuni že dokaj veliki otroci. Reneja zanima računalništvo in je vešč dela s CNC-laserjem, Rebeka se je našla v promociji, pomaga tudi Lara. Ker jim družina pomeni veliko, so veseli, da so lahko povezani tudi na tak način, ko ustvarjajo in iščejo ideje za prihajajoče praznike.

S kolegi iz gasilskega društva v oddaji Gasilci Foto: Osebni Arhiv
Osebni arhiv

Pred nedavnim je Matej z očetom začel še temeljito prenavljati 200 let staro leseno hišo, cimpračo, od katere se razteza čudovit razgled nad vasjo Jarenina in ki je predvidena tudi za bivanje. Oba sta tudi zelo družabna in vpeta v dogajanje v domačem kraju, zato se je vest o njunih mizarskih in drugih storitvah hitro razširila. "Združili smo ideje, izkušnje, znanje in začeli ustvarjati, ob čemer danes neizmerno uživamo. Korona je bila morda še tisti dodatni faktor, da smo se tega polotili z vso vnemo," je povedal Knuplež.

Že kot osnovnošolec je Matej postal gasilec, v zadnjih letih je tudi poveljnik PGD Jarenina, pred kratkim pa je pridobil čin gasilskega častnika. Sodeluje na vseh izobraževanjih, tekmovanjih in pri aktivnostih društva in gasilske zveze. Bil je pobudnik sodelovanja v oddaji Gasilci na Planet TV, kjer so se pomerili v velikem gasilskem izzivu. Trenutne razmere so žal prekrižale vse dejavnosti ob letošnji 70-letnici delovanja društva. Knuplež je tudi prostovoljni krvodajalec in še na ta način prispeva v dobrobit naše družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta