(INTERVJU) Tanja Srečkovič Bolšec: Ptuj je butična destinacija s presežki

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.07.2019 15:46

Z novo direktorico Zavoda za turizem Ptuj o ključnih točkah in izzivih njenega delovanja, komunikaciji in usklajevanju pa tudi o organizaciji 60. Kurentovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Tanja Srečkovič Bolšec je vodenje Zavoda za turizem Ptuj prevzela z začetkom meseca, potem ko je razrešitev s tega mesta po številnih kritikah zahtevala dosedanja in hkrati prva direktorica zavoda. Petintridesetletna univerzitetna diplomirana medijska komunikologinja je svojo poklicno pot začela v novinarstvu, kasneje pa se je preusmerila v turizem. Izkušnje je nabirala med drugim na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje, kasneje tudi v Termah Ptuj, na področju organizacije poslovnih dogodkov in športnih priprav.
Zdi se, da je mesto direktorja Zavoda za turizem Ptuj eno bolj izpostavljenih. V preteklosti sta neslavno propadla že dva poskusa pospeševanja turizma, podobno usodo so številni že ob ustanovitvi prerokovali tudi temu zavodu. Zakaj ste se odločili sesti na ta vroči stolček?
"Ptuj ima v srcu vsakega Ptujčana poseben status. Ptujčani smo ponosni, da smo Ptujčani. In če ob tem lahko kaj narediš za svoje mesto, če lahko vplivaš na pozitiven razvoj mesta, se mi zdi, da je to ena večjih časti, ki so ti zaupane."
Ob vseh kritikah in očitkih bivšemu vodstvu se vendarle večina tistih, ki imajo v ptujskem turizmu besedo, strinja, da je bilo v preteklih letih na področju turizma na Ptuju kljub vsemu kar veliko storjenega, predvsem pri pozicioniranju mesta in strategiji razvoja turizma. Kaj bi vi izpostavili?
"Zagotovo se je v preteklih treh letih z vzpostavitvijo Zavoda za turizem Ptuj naredil velik premik naprej. Izpeljalo se je veliko dobrih projektov. Spisala se je obsežna in smelo zastavljena strategija razvoja in trženja turistične destinacije Ptuj, ki je poenotena s strategijo slovenskega turizma in lokalno ravnjo. Izjemno pomembno se mi zdi, da se je Ptuj vpisal med ikone slovenskega turizma. To ni samo po sebi umevno, za tem stoji veliko dela, ki se navzven ne vidi, in del zavoda je tudi izjemna ekipa strokovnih sodelavcev."
Kje vidite glavne prednosti, kje slabosti Ptuja kot turistične destinacije?
"Prednosti vidim v njegovi romantičnosti, zasanjanosti. Ptuj je butična destinacija s presežki na kulturnem področju. Z junijskimi dogodki smo vstopili v bogato kulturno festivalsko poletje, kjer si dogodki in festivali sledijo eden za drugim. Če smo nekdaj dejali, da se na Ptuju nič ne dogaja, danes praktično težko izberemo najljubši dogodek. In vsi ti festivali, z znanimi mednarodnimi umetniki, si bodo sledili vse do jeseni. Prednost vidim v naši bogati vinski kulturi, ob izjemnih vinskih butikih v središču mesta imamo tudi odmevne vinske dogodke in festival. Le streljaj od mestnega jedra imamo Terme Ptuj s termalno vodo. Mesto je prežeto z bogato kulturno dediščino. Kurenti obiskovalca mesta ne pustijo ravnodušnega, vsi uživamo ob njihovih zvokih in dobrem vzdušju, ki ga prenašajo s seboj v času Kurentovanja. Imamo idealne pogoje za rekreacijo, imamo Dravo, imamo bogato zgodovino. Izkoristimo te naravne danosti in vse ustvarjalce v mestu, izjemne organizatorje dogodkov, vsakega, ki želi izraziti del sebe v mestu. Seveda nas ob tem čakajo številni izzivi, veliko priložnosti vidim v kulinarični ponudbi mesta, v dodatni turistični ponudbi nepozabnih doživetij, v zimskih mesecih, kjer moramo intenzivneje polniti prenočitvene kapacitete. Ne bo nam zmanjkalo dela."

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta