Ime nagrade za najboljše vino po utemeljitelju sodobnega vinarstva

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.06.2019 05:28

Po znanem vinogradniku s Koga Stanku Čurinu so na radgonskem sejmu, tako imenovani vinski olimpijadi, poimenovali nagrado za najbolje ocenjeno vino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Čurin je vedel, da se vse začne s skrbnim ravnanjem s trto.
Slavko Podbreznik

V rednem delu ocenjevanja Vino Slovenija na kmetijsko-živilskem sejmu Agra ali na slovenski vinski olimpijadi, kot poznavalci radi poimenujejo ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, bodo ob 45-letnici sejma kot najpomembnejšo letošnjo novost uvedli nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino.
Kot je znano, je bil Čurin vinogradnik s Koga v ormoški občini, zvest udeleženec ocenjevanja vin v Gornji Radgoni, kjer je prejel številne in najvišje nagrade. Andrej Slogovič, projektni vodja strokovnega ocenjevanja vin, je povedal, da so se v podjetju Pomurski sejem odločili, da v čast legendi slovenskega vinogradništva poimenujejo nagrado za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona. Stanko Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Bil je nadvse uspešen pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi in predelavi grozdja ter pri kletarjenju. Ob tem je bil inovativen, prodoren z novimi tržnimi pristopi na domačem in na tujih trgih. Bil je prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je v letu 1971 začel prvi stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti.
​Odločil pa se je denimo tudi, da bo količino pridelanega grozdja prepolovil zato, da bo dobil višjo kakovost grozdja in vina. Posebno prepoznaven je postal s svojimi predikatnimi vini. Leta 1985 je kot prvi vinogradnik v Sloveniji po uspešni ledeni trgatvi pridelal prvo slovensko ledeno vino in v letu 2004 še posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi.
Vina Stanka Čurina in kasneje vina Vinogradništva Čurin-Prapotnik, kjer si poimenovanje nagrade po njihovem predniku štejejo v veliko čast in priznanje za družinsko tradicijo, so z leti postajala vse bolj prepoznavna v Sloveniji, Evropi in po svetu, kar dokazujejo številna visoka in najvišja domača in mednarodna priznanja na prestižnih tekmovanjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta