Hiša spominjanja za nas in zanamce

Aleksandra Papež
12.12.2018 14:05

Vrata Štupičeve vile, ki jo je nekoč obiskoval Rudolf Maister in v kateri je nova muzejska postavitev, odpirajo v Turističnem društvu Rudolf Maister – Vojanov Zavrh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Lenarta Janez Kramberger z gosti na otvoritvenem dnevu Štupičeve vile
Občina Lenart

V Zavrhu je na veselje mnogih urejena Štupičeva vila. Po pol milijona evrov vredni obnovi vile z okolico se sedaj tam bohoti v podobi iz časa, ko je v njej bival lenarski notar Fran Štupica in je pri njem dopustoval general Rudolf Maister. 200 tisoč evrov je bilo zagotovljenih preko evropskega projekta Detox, v okviru čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška, preostalo so prispevali iz proračuna Občine Lenart, ki je vilo kupila leta 2016.
V obnovljenih prostorih je nova muzejska postavitev Maister po Maistru, Hiša spominjanja na Zavrhu, kar so pripravili dr. Marjan Toš, dr. Maja Toš, Aleš Arih in dr. Igor Zemljič. Prostorsko jo je zasnoval in načrtoval Matjaž Bolčina, grafično oblikovala pa Sara Badovinac. Gre za predstavitev življenja in delovanja Maistra, njegovih sodobnikov, podpornikov in sodelavcev ter prikaz širših družbeno-političnih razmer v 19. in začetku 20. stoletja, ki so odločilno vplivale oziroma privedle do strateških odločitev Maistra in Slovencev v letu 1918/19. Sprehodimo se lahko po življenjski poti generala Maistra in spoznamo njegovo mladost, družino, njegovo vojaško poklicno pot. Spoznamo ga kot ljubitelja umetnosti, bibliofila in pesnika. Izpostavljen je tudi čas "po Maistru" na Zavrhu, kjer se že več kot 30 let odvijajo spominske prireditve, posvečene generalu.

Franc Veit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta