Gradnja žičnice čez Dravo

Povezava med Duplekom in Staršami samo za kolesarje in pešce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako na dupleški kot starški strani si želijo, da bi bili povezani preko reke Drave.
Sašo Bizjak

O gradnji mostu čez reko Dravo med občinama Starše in Duplek smo že pisali, in ker je bila to ena glavnih predvolilnih obljub starškega župana Bojana Kirbiša, nas je zanimalo, kaj se trenutno dogaja s projektom, saj so govorice o mostu potihnile. Je pa pred časom občina Starše objavila, da načrtujejo gradnjo žičnice preko Drave. Kot so pojasnili, naj bi se to zgodilo v sklopu projekta Aktivna Drava.

Občini si bosta stroške delili

"V projekt je aktivno vključenih deset LAS, ki imajo pod svojim okriljem vključene še člane znotraj LAS. Iz LAS Lastovica sta to občina Starše in TD Starše. Občina Duplek se v projekt vključuje preko LAS Ovtar Slovenske gorice. Partnerstvo pokriva območje dveh držav ob strugi reke Drave med LAS Drava in vse do izliva reke Mure v Dravo," razlagajo na starški občinski upravi. "To je projekt, za katerega smo v Dupleku zainteresirani, saj bi pomenil dodano vrednost in popestritev ponudbe na Dravi," je o skupnem projektu dejal dupleški župan Mitja Horvat.

Za brod premalo pretočna Drava

Poleg mostu se je nekaj časa omenjala tudi možnost izgraditve broda. Ob tem je dupleški župan povedal, da je po oceni projektanta reka Drava premalo pretočna, da bi lahko na njej deloval brod, ki bi z ene strani reke na drugo prevažal traktorje, kar bi si gotovo želeli predvsem kmetovalci iz sosednje občine, starške. Čeprav bosta sedaj občini stremeli k uresničitvi izgradnje vlečnice, pa v Staršah pravijo, da ideja o mostu ne bo šla v predal. "Prizadevali si bomo, da bo most uvrščen v državni prostorski načrt in tudi financiran iz sredstev EU, države in Dravskih elektrarn Maribor," pravijo v Staršah. Horvat pa meni, da gradnja mostu, ki bi povezal občini, nikakor ne more biti občinski projekt.
"Mi bi bili seveda veseli, če bi Dravske elektrarne Maribor zares zgradile ta most, za kar so se zavezale. Mostovi vedno pomenijo napredek. Vendar o uresničitvi tega scenarija dvomim," je še dejal Horvat, med drugim omenil pomisleke naravovarstvenikov in opozoril, da bi občina Duplek ob morebitni gradnji mostu morala do reke speljati še cesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta