(FOTO) Na videz v Juršincih lep prizidek k domu upokojencev, a s preveč napakami. Kdo bo zanje odgovarjal

11.09.2021 06:00
Izkazalo se je, da na pogled dobro urejen prizidek k domu upokojencev v Juršincih skriva pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpraviti, bodo pa stroški kar visoki. Člani sveta zavoda so celo sklenili, da bodo na policijo podali predlog za pregon.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juršinci. Enota Doma upokojencev Ptuj (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

Ko so v Juršincih po dveh letih gradnje v začetku letošnjega junija odprli prizidek pri tamkajšnji enoti ptujskega doma upokojencev, se je pomembne pridobitve veselil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, a za zdaj kaže, da notranja urejenost in opremljenost odstopata od veljavnih standardov.

Komisija je ugotovila nepravilnosti

Z ugotovitvami posebne komisije ministrstva, ki si je prizidek in njegovo opremljenost ogledala konec junija, so se ta teden seznanili tudi člani sveta zavod in sklenili, da bodo na policijo podali predlog za pregon, kar bi lahko vodilo tudi v kazenske ovadbe. "Prizidek, vreden 5,3 milijona evrov, ima zdaj 151 postelj, zgradili smo ga z lastnim denarjem. Imamo uporabno dovoljenje, a pregled posebne komisije za ugotavljanje minimalnih zahtev za izvajalce socialnovarstvenih storitev je pokazal na vrsto težav, ki jih moramo odpraviti in nas bodo drago stale. Teh po našem prepričanju ne bi bilo, če bi nekdanje vodstvo doma pri načrtovanju gradnje upoštevalo pripombe ministrstva, ki jih je to podalo na projekt že v letu 2019. Tako pa so člani komisije, prisotni so bili tudi člani ministrstva in predstavniki našega doma, ugotovili, da novogradnja, v kateri so sicer le eno- in dvoposteljne sobe, ne izpolnjuje zahtev Pravilnika o minimalnih tehničnih zahtevah, ki veljajo za izvajalce socialnovarstvenih storitev. V vsem prizidku je tako denimo le ena negovalna kopalnica, morala pa bi jo imeti vsaka bivalna enota, v kateri je sicer lahko 20 postelj, kar pomeni, da imamo v Juršincih 16 postelj preveč. V vsakem nadstropju ima po nekaj sob kopalnice v sobi, v druge kopalnice je mogoče priti iz večnamenskega prostora. Manjkajo prostori za umazano perilo in čistila, v čajni kuhinji je otežen dostop z invalidskimi vozički," povzema ugotovljene napake Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

V Juršincih od 2012 deluje dom upokojencev.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Zakaj tudi nekatera oprema ni v skladu s standardi in je zato treba menjati mize z ostrimi robovi, obstoječe mize v sobah so premajhne za dva stanovalca, v novih prostorih, celo na stopnišču, ni oprijemalnih drogov, zdajšnje vodstvo doma ne ve, saj ni sodelovalo pri načrtovanju projekta, pravi Šiplič Horvatova, ki je vodenje ptujskega doma upokojencev prevzela lani decembra. Nekdanja direktorica Jožica Šemnički pa se je v tem času upokojila in je te dni ni bilo mogoče priklicati, da bi pojasnila nejasnosti in odstopanja od zahtev iz omenjenega pravilnika oziroma pripomb na projekt iz leta 2019.

Mize v sobah so premajhne za dva stanovalca.
 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kdo bo plačal odpravo napak?

"Mi smo, potem ko smo dobili mnenje komisije in njihovo zahtevo, da nepravilnosti odpravimo, sklicali sestanek z izvajalci, projektantom in nadzornikom, ki pravijo, da so sledili zahtevam naročnika investicije. Odprava nepravilnosti nas bo stala dobrih sto tisoč evrov, a to je le prva ocena, zato se bojim, da bo cena odpravljanja napak in ureditev kopalnic, ki bodo terjale največje posege v novogradnjo, zagotovo še večja. Ker tega finančnega bremena ne želimo prevzeti, niti ga naložiti na naše stanovalce, bomo seveda ukrepali in zahtevali, da breme odprave pomanjkljivosti prevzamejo vključeni v projekt. "Bolj ko gledam ta pravilnik in ugotovitve komisije, bolj me boli glava. Sprašujem se, kdo ni odgovorno opravil svojega dela in zakaj se ni upoštevalo predpisov, ki so znani. Mislim, da moramo kazensko ukrepati," pravi Milan Klemenc, član sveta ptujskega doma upokojencev, ki ima v vseh svojih enotah 747 stanovalcev. Boris Kmetec, član sveta: "Na nas je, da terjamo odgovornost od vključenih v gradnjo, saj nikakor ne gre, da bi sanacijo plačali stanovalci ali dom."

Zatika se denimo pri vstopu v kopalnice, premalo je tudi negovalnih. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Da je treba pri načrtovanju nove domske enote v Žabjaku spoštovati pravilnik, od zdajšnjega vodstva doma zahtevajo člani sveta, direktorica Šiplič Horvatova pa zagotavlja: "Zagotovo se bomo odločili za ekološko varčno gradnjo s čim manj svetlečimi dodatki. Na vprašanje, kdaj se bo gradnja v Žabjaku začela, pa odgovarja: "Za zdaj še vedno ostaja nerazrešeno vprašanje financiranja te približno 14 milijonov vredne investicije. Finančna konstrukcija namreč še vedno ni zaprta. Prijavili smo se na razpis React, kjer je mogoče za posamezno investicijo pridobiti največ 12 milijonov evrov, vendar rezultati izbora še niso znani, po zadnjih informacijah jih pričakujemo v oktobru."

Tudi skupni prostori imajo nekaj pomanjkljivosti. 
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta