Duplek: Začeli dela na šolskih stavbah

Mihela Kaloh
10.04.2021 05:00
Zamenjana bo neustrezna kritina, predvsem pa bodo stavbe energetsko sanirane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dupleku obnavljajo šolske stavbe. Foto: Mihela Kaloh
Mihela Kaloh

V Dupleku so začeli izvajati gradbena dela na šolskih objektih. Občina se je skupaj z Občino Hajdina namreč prijavila na razpis za toplotno prenovo šolskih stavb, v sklopu česar bodo adaptirali šole v Spodnjem Dupleku, Žitečki vasi in Koreni. V Spodnjem Dupleku bodo nad staro telovadnico in veznim hodnikom izolirali podstrešje in zamenjali streho ter na obeh delih zamenjali stavbno pohištvo. Dela bodo zajemala tudi obnovo fasade na stari telovadnici in severnem delu šole ter vgradnjo toplotne črpalke. Prenovili bodo razsvetljavo, termostatske ventile in energetsko upravljanje stavbe.

Projekt, s katerim bodo poskrbeli za bistveno varčnejšo porabo energije, poteka po načinu javno-zasebnega partnerstva z družbo Plistor, d.o.o., s Ptuja, Občina Duplek pa bo iz proračuna prispevala zgolj slabih pet odstotkov oziroma nekaj manj kot 44 tisočakov od dober milijon evrov vrednega projekta. Slabih 48 odstotkov nepovratnih sredstev so namreč pridobili iz Kohezijskega sklada EU in državnega proračuna, preostalih nekaj manj kot polovico vrednosti pa prispeva podjetje Plistor, ki bo v 15-letnem koncesijskem obdobju zagotavljalo upravljanje in vzdrževanje energetskih sistemov ter bo v tem času deležno razlike v energetskem prihranku.

Ob podpisu koncesijske pogodbe za prenovo šol. ŽUpan občine Hajdina Stanislav Glažar, župan občine Duplek Mitja Horvat in Jernej Lah iz podjetja Plistor
Igor Napast

Po 15 letih bodo prihranki pri energiji ostali v občinskem proračunu, pri čemer bodo prednosti investicije občutili že takoj, pravi župan Mitja Horvat: "Dobili bomo novo, lepšo fasado in prihranek je pri tem nujnem strošku, ki bi nas čakal." Župan še omenja menjavo kritine na stari šolski telovadnici, ki je zdaj pokrita še z azbestnimi ploščami: "Tudi v Žitečki vasi je bila pozimi težava s pršcem, ki ga je nanašalo v podstrešje." Nezanemarljiv je tudi vpliv na okolje, saj bodo z manjšo porabo energije objekti tudi ekološko prijaznejši. Ravnatelj OŠ Duplek Đano Novak tako šolarje in njihove starše prosi za razumevanje in strpnost med izvedbo del, ki bodo končana najkasneje do začetka nove kurilne sezone.

Na občini pa napovedujejo že novo investicijo ob novi športni dvorani v Spodnjem Dupleku. Na razpis Fundacije za šport so namreč prijavili izgradnjo novega nogometnega igrišča z umetno travo, tribunami in s štirimi tekaškimi stezami v dolžini 80 metrov. Upajo, da bodo dela lahko začeli poleti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta