Društvo upokojencev Fala: 70 let družabnih in humanitarnih dejavnosti

25.09.2021 04:00
Časi so zdaj za društva drugačni, pravi predsednica Dragica Jamnik, a še zmeraj skrbijo za druženja in pomoč starejšim.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hidroelektrarna Fala
Sašo Bizjak

Člani Društva upokojencev Fala so v Hramu kulture v Selnici ob Dravi praznovali 70-letnico društva. Praznovanja se je udeležilo nekaj več kot 80 članov in povabljeni gostje, med njimi županja Vlasta Krmelj, predsednik Zgornje podravske PZDU Franc Slavinec, predsednica DU Ruše Dragica Fabjan in Vlado Sabolek, predstavnik DU Selnica ob Dravi. V uvodu so zapeli člani skupine Korenine pod vodstvom Ivanke Prapertnik. O visokem jubileju je spregovorila predsednica DU Fala Dragica Jamnik. Povedala je, da je bil jubilej že lani, saj je bila po arhivskih podatkih leta 1950 ustanovljena podružnica Društva upokojencev Fala. A zaradi znanih ukrepov obletnice niso mogli proslaviti.

Ob ustanovitvi je imelo društvo preko sto članov. Takrat so bili to večinoma upokojenci Hidroelektrarne Fala in njihovi partnerji, ki so se želeli družiti tudi po upokojitvi. Društvo je imelo pomembno vlogo tudi pri skrbi za boljši standard upokojencev, saj je poskrbelo za nabavo ozimnice, kurjave ali drugih dobrin. Imeli so tudi veliko moralno in finančno podporo pri vsakokratnem vodstvu falske elektrarne. Prvi predsednik društva je bil Rudolf Geč, ki je funkcijo opravljal skoraj 30 let. Sledila sta mu vsak po štiri leta Jože Šarman in Ljubo Stražišnik. Med letoma 1990 in1998 je bil predsednik Alojz Volmajer, ki mu je do leta 2006 sledil Andrej Lešnik. Nato je društvu dvanajst let, do leta 2018, predsedoval Alojz Perkuš.

"Danes so časi drugačni. Društva upokojencev ne moremo več skrbeti za materialne dobrine svojih članov. Še vedno pa skrbimo za druženja, družabna ali športna. Odpravimo se tudi na izlete, kjer spoznavamo našo domovino. Velik poudarek dajemo humanitarni dejavnosti, kot so obiski starostnikov, bolnih, invalidov in jubilantov ob visokih življenjskih jubilejih, vse v decembru tudi obdarimo. Covid je druženja in obiske preprečil, pošta pa je le delovala," je povedala predsednica.

Za 70 let delovanja so prejeli veliko plaketo ZDUS, ki jo je podelil Slavinec. Že lani so kot pomemben sooblikovalec življenja v občini dobili spominsko plaketo Občine Selnica ob Dravi. Za skoraj 30-letno prizadevno delu v upravnem odboru društva je društveno priznanje prejela Terezija Burja. Uradnemu delu sta sledila pogostitev in druženje članov, ki so ga vsi zelo pogrešali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta