Dobra zgodba: Pogoreli kmetiji podarili bale

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.08.2019 06:02

Ekipa kmetov iz občine Rače - Fram in okolice se je organizirala, združila moči in družini Škorjak iz Šmarij pri Jelšah po požaru darovala 50 bal silaže. Pomagali bodo še družini Guzej, ki je prav tako iz Šmarja pri Jelšah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pobudniku Boštjanu Mohorku, kmetu z Zgornje Gorice iz občine Rače - Fram, so se pridružili še sosedje in prijatelji. S skupnimi močmi so zbrali več deset bal za krmo. 
Arhiv Boštjan Mohorko

Konec julija je ogenj v le nekaj minutah popolnoma uničil večletno trdo delo in trud družine Škorjak iz naselja Korpule v občini Šmarje pri Jelšah. Ostali so brez hleva, kmetijskih strojev, osmih glav živine in brez krme za živino. Mlada sedemčlanska družina je ostala brez svojega edinega vira dohodkov, ognjeni zublji so uničili tudi vse sisteme za molžo.

Stopili so skupaj

"Videl sem, kaj se jim je zgodilo. Njihova zgodba se me je tako dotaknila, da sem moral nekaj narediti," je povedal Boštjan Mohorko, kmet z Zgornje Gorice iz občine Rače - Fram. Organiziral je akcijo zbiranja bal sena. Hitro so se mu pridružili še sosedje in prijatelji: Franci Fingušt, Andrej Pernat, Marjan Prosenjak, Elmir Džambić, Jani Čelan, Uroš Kodrič, Mihael Hajšek, Zvonko Beranič, Grega Mlakar, družina Unuk iz Jablan, Anton Medved in Jožef Hajšek iz Sestrž. "Pravijo, da nesreča nikoli ne počiva, in takrat je dobro, da stopimo skupaj. In z našim odzivom smo tudi dokazali, da drži stari pregovor - v slogi je moč," pravi Mohorko, ki se zahvaljuje tudi Juretu Leskovarju, Alešu Hojniku in Gregi Mlakarju za pomoč pri organizaciji delovne akcije in za razkladanje bal pri družini, pri čemer jim je pomagal tudi Rok Mikuš.

Ogenj je v le nekaj minutah popolnoma uničil večletno trdo delo in trud družine Škorjak. 
Arhiv Boštjan Mohorko

Kmalu še ena akcija

"Kmetje so se hitro in brez težav odzvali. Nad pomočjo kolegov kmetov nisem presenečen, saj je znano, da če je nujno, znamo stopiti skupaj. Na roke nam gre tudi, da je letos krme dovolj," je zadovoljen Mohorko. Malo več težav imajo pri prevozu bal do pomoči potrebnih kmetij, a so jim tudi pri tem priskočili na pomoč Roman Glažar in Miro Ivič, Društvo podeželske mladine Podravje ter Strojni krožek Orač in Strojni krožek Dravsko polje. Družini Škorjak so tako podarili 50 bal, preostanek in še nekaj, ki jih bodo zbrali, pa bodo podarili drugi kmetiji, družini Guzej iz vasi Brecljevo blizu Šmarja pri Jelšah, ki so jim prav tako julija letos zgoreli hlev in bale sena. "V 14 dneh bo torej še ena akcija, ko bomo 40 bal odpeljali družini Guzej. Pri tem nam nesebično pomaga Roman Glažar, ki se mu res iskreno zahvaljujem za prevoz," je še dodal Mohorko. Zahvaljuje se še Urošu Jakoliču, Alešu Baklanu, Luki Beraniču, Janu Muzeku, Sandiju Finguštu in Jaki Mesariču, ki so donirali bale za družino Guzej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta