Cerkvenjak: Srečanje ovtarjev pod novim kozolcem

Aleksandra Papež
27.10.2019 02:29

Začetki ovtarske službe segajo v 19. stoletje, obdržalo pa se je vse do konca prve polovice 20. stoletja. Danes obujajo tradicijo in običaje, povezane z varovanjem vinogradov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicijo varuhov vinogradov še nadaljujejo: (z leve) Rudolf Druzovič, Marko Šebart, Janez Žižek, Samo Tuš - Korl, Alojz Jenuš - Slavek in Dušan Jaunik
Matjaž Leskovar

V začetku oktobra so v naselju Andrenci v občini Cerkvenjak pripravili celodnevno razvojno- izobraževalno dogajanje ob otvoritvi slovenskogoriškega kozolca. Kozolec bo predstavljal tehniško zanimivost ob Klopotčevi učno-sprehajalni poti, hkrati bo ta prostor namenjen promociji Ovtarjeve ponudbe, projekta, ki je vreden nekaj več kot 50 tisoč evrov, sofinanciran pa je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
V Andrencih odslej torej stoji tako imenovani dvojni kozolec (toplar), ta je redkost tudi zato, ker je vse izdelano ročno. Izdelan je iz 50 kubičnih metrov pohorskega lesa, pretežno macesnovega, ki zagotavlja trajnost, vsi kovinski deli so ročno kovaško delo, vse luknje ročno stesane. Kozolec je nastal v 1500 urah ročnega dela in bo že v prihodnjem letu dajal zavetje zanimivemu naboru dogodkov - delavnicam izdelovanja izdelkov iz gline, izobraževanjem, gibalnim dogodkom in tako dalje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta