Čebelarstvo Pislak Bali: Na čebele pazijo kot na kapljo vode

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.02.2020 16:27

V strokovnem združenju poklicnih čebelarjev Slovenije negujejo spomin na Janka Pislaka iz Apač pri Kidričevem, v Čebelarstvu Pislak Bali pa nadaljujejo njegovo delo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Robert Bali: "Še bolj kot vrsta pesticidov šteje, da se ne uporabljajo v času čebelje paše."
Darja Lukman Žunec

Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev vključuje 50 članov, ki imajo skupaj 15 tisoč panjev, v njihovi oskrbi pa je kar deset odstotkov slovenskih čebel. Letos so svoje vsakoletno izobraževalno srečanje poimenovali po prvem slovenskem poklicnem čebelarju Janku Pislaku iz Apač pri Kidričevem. Doktor veterinarskih znanosti in mojster čebelarstva Robert Bali, ki je s Pislakovo hčerko Adelo leta 2014 prevzel njegovo čebelarstvo: "Združenje smo oblikovali, da bi uveljavili naše skupne interese in ker smo ugotovili, da je treba nekaj storiti za dodatno izobraževanje. Na mednarodni konferenci sodelujejo Kmetijski inštitut Slovenije in Nacionalni veterinarski inštitut ter po dva tuja gosta, ki nam predstavita praktične izkušnje. Strokovna srečanja smo poimenovali Pislakovi dnevi in z njimi tako negujemo spomin nanj. "

Janko Pislak je bil navečji evropski vzrejevalec čebeljih matic.  
Saso Bizjak

Največji v Evropi

V Čebelarstvu Pislak Bali so obdržali obseg čebeljih panjev, okoli 2500, in število zaposlenih (12), proizvodnjo matičnega mlečka in medu ter vzrejo čebeljih matic krajnske sivke. So največje vzrejališče matic v Evropi in tudi eden največjih proizvajalcev matičnega mlečka. Bali: "Ker je zaradi klimatskih razmer in bolezni vse manj medu, se usmerjamo v prodajo paketnih rojev in družin ter vse bolj tudi v svetovanje čebelarjem."
Njihove čebele se pasejo na Štajerskem in v Prekmurju, najpogosteje v Halozah, na Dravskem polju in na Pohorju nad Oplotnico. Imajo 35 čebelnjakov, od tega 20 premičnih. Robert Bali opozarja na težave zaradi klimatskih sprememb: "Vidimo, da so zvončki že odprti in je leska kot prva paša že končana. Jasno je, da je prvi izlet čebel skoraj mesec dni prej. Ta zgodba se skoraj vsako leto ponavlja. Naši zapiski pričajo, da je bila akacijeva paša običajno šele od 15. do 25. maja, zdaj je konec aprila in okoli 1. maja jo lahko celo že zamudiš. To je posledica dviga povprečnih temperatur za 1,5 do 1,7 stopinje Celzija. Zgodnejše cvetenje pomeni, da zaradi spomladanskih pozeb rastline ne ponujajo dovolj izdatne paše. Čebelja zalega se razvija 21 dni, in če je izletanje čebel prezgodnje, družina ni razvila celotnega potenciala čebel delavk."

Soodvisnost čebelarjev ​

​"Pri tolikšni gostoti čebelnjakov v državi, ko so nekateri oddaljeni le po 500 metrov, smo soodvisni, saj celotno območje deluje kot ena čebelja družina. Mi smo s čebelami praktično vsak dan, ljubiteljski pa, kadar utegnejo, zato resnično moramo sodelovati. Če narediš napako, se ta vleče skozi vse leto," opozarja Bali. Še posebno skrbni morajo biti zaradi zajedavca varoje, ki je hitro lahko pogubna za veliko območje. Čebelarstvo ogroža tudi vse bolj intenzivno kmetijstvo. Kot pravi Robert Bali, je zgodba vsako leto podobna, saj moderno kmetijstvo pač mora uporabljati herbicide, pesticide in insekticide. Čebele pa tega ne marajo, zato lokacije paše premišljeno izbirajo, pri oljni ogrščici se dogovorijo z lastnikom, kdaj bo škropil. Največja težava so sadovnjaki, kajti s čisto vsakim lastnikom se ne morejo dogovoriti. Bali: "Čebele letijo tudi po tri kilometre daleč, vendar se uspevamo dogovoriti, da pred škropljenjem denimo pokosijo podrast in škropijo zvečer, ko so čebele že v panjih. Včasih tudi koga popikajo, vendar poskušamo razložiti, da so čebele divje živali in jih nikakor ne moremo imeti povsem pod kontrolo. Trudimo se za kompromise."

Janko Pislak je čebele gojil s posebno ljubeznijo.  
Slavko Podbreznik

​Več nasvetov

V Čebelarstvu Pislak Bali predlagajo, da bi ena od nacionalnih ustanov prevzela skrbno in natančno javno opozarjanje na nevarnost bolezni in uporabo zdravila, ki bi ga enotno uporabljali po vsej državi. Profesionalni čebelarji imajo dober monitoring in vedo, kaj se dogaja. Bali: "Mogoče je bilo pred 25 leti dovolj, da si panj pogledal na dva do tri tedne, zdaj je več opazovanja in ukrepanja nuja. Mi svoje lokacije pregledujemo v času čebelje aktivnosti na vsakih sedem dni. Zato vemo, kdaj jim moramo pomagati z biološkim zdravljenjem varoje, zaščito ali dodatnim hranjenjem. Na čebele pazimo kot na kapljo vode na dlani." Pislak Balijevi veliko medu prodajo kar doma, nekoliko manj kot včasih ga izvažajo, še vedno ga znajo ceniti denimo v Savdski Arabiji. Njihov interes je predvsem, da bi svoje znanje posredovali drugim čebelarjem. Kot še pravi Bali: "Čebele so naše bogastvo, ki ga skrbno negujemo, saj od tega živimo. Zato je naš interes, da so v dobri kondiciji. Informacije in znanje radi predajamo drugim, ker gre za dobrobit čebel, ki so Slovencem v krvi in je z njimi tesno povezano tudi slovensko kulturno izročilo."

Robert Bali opozarja na klimatske spremembe, ki so tudi za čebele lahko usodne.  
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta