Če se ne boš učil, boš kmet

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.10.2018 18:04

Rek, ki že dolgo ne velja več, je bil sporočilo debate o kmetijstvu. Na Biotehniški šoli Šolskega centra Ptuj so govorili o stanju, zaposlovanju in izobraževanju - radi bi več znanja in izkušenj iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodoči cvetličarki sta navdušeni nad ptujsko biotehniško šolo.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na območju, kjer kmetijski pridelovalci sodelujejo s ptujskim kmetijsko-gozdarskim zavodom, je še vedno aktivnih 5200 kmetij, dobrih 2100 svoje pridelke ponuja tudi na trgu, a le dobra desetina teh, 234, se ukvarja z dopolnilnimi dejavnostmi. Na okrogli mizi o možnostih zaposlovanja v kmetijstvu, ki so jo na Biotehniški šoli Šolskega centra Ptuj pripravili ob 65-letnici kmetijskega šolstva na Ptuju, so udeleženci ugotavljali, kar se že ve. Da je tukajšnji svet primeren tako za živinorejsko kot poljedelsko pridelavo in da je Podravje ustvarjeno za razvoj zelenjadarstva. Da o vinogradništvu in možnostih sadjarske pridelave niti ne govorimo.

Prevladujejo storitve, manjkajo predelava mesa, mleka in sadja

"Zgolj 2,8 odstotka delovno aktivnega prebivalstva se pri nas ukvarja s kmetijsko pridelavo, pa bi bilo to mogoče z dovolj znanji dopolniti z razvojem turizma ter povezati s kulturnimi in naravnimi danostmi," ugotavlja dr. Vladimir Korošec, nekdanji ravnatelj ptujske biotehniške šole, kjer mladim ponujajo več možnosti izobraževanja na poklicni, srednješolski in zdaj tudi višješolski strokovni ravni. "Družinske kmetije že dolgo ne morejo preživeti in se še razvijati zgolj z delom. Potrebna so vedno nova znanja. Kmetije so namreč danes prava mala podjetja," pravi Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Tam svetovalni delavci ugotavljajo, da število kmetij, ki z dodanim delom bogatijo svojo dejavnost, sicer narašča, a prevladujejo storitvene dejavnosti. S tem ni nič narobe, pogrešajo pa več tistih, ki bi se odločali za predelavo mesa, mleka in sadja.

Marko Vanovšek

Problem zakonodaja in reka, ki teče mimo suhih polj

Potrebne bodo korenite spremembe v šolstvu, meni Anton Medved iz sindikata kmetov: "Imamo kmete, ki s svojim delom opogumljajo tiste, ki se odločajo za delo na kmetiji. Da bo to resnično konkurenčno in mladim bolj privlačno, pa bo treba spremeniti sistem izobraževanja, kamor je treba vrniti več praktičnega usposabljanja in mladim pokazati, kako to delajo v tujini." Miša Pušenjak, ki s svojim pogledom na kmetijstvo navdušuje tudi tiste, ki imajo zgolj ped zemlje: "V Podravju imamo najboljše pogoje za pridelovanje zelenjave v Sloveniji, a problem je zakonodaja, imamo premalo rastlinjakov in reko, ki za zdaj še vedno teče mimo od vročine posušenih polj. Težava je tudi v sodelovanju kmetov z zadrugami in se tako prepogosto zatakne pri prodaji." Da si večjega sodelovanja s kmeti želi ptujska Perutnina, je bilo razumeti Brigito Vindiš Zelenko: "Naši kmetje potrebujejo tudi do dve leti, da pridobijo vsa dovoljenja za rejo piščancev. Predolgo. Za mlade je to mnogo preveč časa, tem manjka tudi temeljnih znanj in zato smo se zdaj v Perutnini odločili za štipendiranje tistih, ki se bodo odločili za izobraževanje na področju kmetijstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta