Brez pločnikov, mimo pa tovornjaki

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.04.2019 16:48

Cestne vpadnice proti Ptuju so preobremenjene. Težav ne povzroča lokalni, pač pa tranzitni promet, ki ga želijo na avtocesto spraviti tudi prebivalci ptujske četrtne skupnosti Breg - Turnišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ptujski četrtni skupnost Breg - Turnišče pogrešajo urejene poti za pešce in kolesarje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Krajani Turnišča, Sodnic in Suhe veje iz ptujske četrtne skupnosti Breg - Turnišče so junija 2017 ustanovili civilno iniciativo, da bi tako opozorili na svoje cestnoprometne težave. "Pomisleke glede Zagrebške ceste, ki je ena najbolj prometnih vpadnic v mesto in še vedno brez pločnika, smo najprej izražali na sejah sveta naše četrtne skupnosti, a stvari se kar ne premaknejo, še več, z izgradnjo avtoceste se je pri nas promet povečal, infrastrukturna gradnja pa temu ne sledi," razlaga Matjaž Lipuš iz civilne iniciative. "Na naše težave in pomisleke v zvezi s prometno ureditvijo ptujskega primestja smo seznanili že nekdanjega župana Mirana Senčarja. Januarja letos sva o nujnosti izgradnje pločnika govorila s sedanjo županjo Nuško Gajšek. Ta je še v času, ko je bila mestna svetnica, podala pobudo za ureditev pločnika in njegova izgradnja je bila že načrtovana v lanskem letu, a se to ni zgodilo. Še več, zdaj naj bi bila investicija odvisna od uspeha na razpisu, o tem pa dvomimo in zato smo začeli spet glasneje opozarjati na že obljubljeno. Po tej cesti poteka gost tovorni promet in po njej dnevno hodijo na šolsko posest dijaki biotehniške šole."

S tovornjaki čez cesto, na avtocesto

​Civilna iniciativa želi, da se poskrbi za varnost občanov, njihova kvaliteta življenja pa naj se vrne na raven, kot je bila pred izgradnjo obvoznice in avtoceste. "Naša prva zahteva je izgradnja pločnika ob Zagrebški cesti in na Turnišču, ukine naj se tranzitni promet, zavzemamo se za izgradnjo krožišča na največjem križišču sredi naselja. Še vedno so krajani Sodincev in Suhe veje brez kanalizacije, poskrbeti je treba za varnost na novi regionalni cesti Hajdina-Tržec, želimo si oživitve kompleksa Turnišče, tam bi bilo treba zgraditi tudi nadvoz za kolesarje in pešce do Pinčarjevega mlina, ob vsem tem pa odpraviti še kar nekaj nepremišljenih posegov v prostor, ki so se zgodili ob izgradnji avtoceste," dodajajo člani civilne iniciative z desnega brega reke Drave.

Nevarno križišče naj bi postalo varnejše krožišče. A kdaj?
Slavica PIČERKO PEKLAR

Nove ceste so promet še zgostile

Izgradnja podravskega dela avtoceste je močno posegla v življenje krajanov Sodnicev in Suhe veje, kjer še vedno čakajo na izgradnjo kanalizacijskega omrežja, o plinskem in optičnem povezovanju lahko le sanjajo. "So pa v zadnjih letih tod dobili kar štiri nove ceste, vzporedno regionalno, obvoznico na avtocesto in samo avtocesto. Ob vsem tem se je močno povečal tovorni promet po občinski cesti, po kateri poteka ves necestninski promet in so jo kot brezplačno pot na jug odkrili tudi turisti. Izgradnja pločnika na Turnišču, ki je bila že v lanskem in letošnjem predlogu proračuna, še vedno ni gotova," razlagajo domačini. Dodajajo, da je bil na njihovem koncu lansko jesen vodovod resda zgrajen, a je cestna bankina že od takrat neurejena, prav tako dovozi na dvorišča. Na Mestni občini Ptuj odgovarjajo, da letos začeta dela nadaljujejo. Za izgradnjo pločnika s kolesarsko stezo skozi Turnišče namenjajo 186 tisoč evrov in pričakujejo, da bodo kar 100 tisoč evrov nepovratnih sredstev prejeli iz sklada za podnebne spremembe. Druga etapa izgradnje krožišča je načrtovana za naslednje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta