90 let Jožefe Puhar: "Bilo je težko, a lepo. Pomagali smo si med seboj."

Franc Bratkovič
02.05.2022 04:00

V občini Cerkvenjak, ki šteje dobrih 2100 prebivalcev, so letos visok življenjski jubilej praznovale že tri občanke. Jožefa Puhar in njen mož sta 25 let po poroki živela v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožefa Puhar z županom Marjanom Žmavcem
Franc Bratkovič

Med tistimi, ki so praznovali že častitljivih 90 let, je tudi Jožefa Puhar. Rodila se je 4. februarja 1932 v Grabonošu v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici mami Mariji Šalamun in očetu Arneju Vrbnjaku. V družini je bilo pet otrok. Za tiste čase je veljalo le delo, če si želel preživeti, je povedala zgovorna in dobrega spomina ter pozitivne energije jubilantka Jožefa. V šolo je hodila v sosednjo občino Cerkvenjak, ker je proti Cerkvenjaku vodila lepša cesta.

Kot je še povedala slavljenka, so med vojno otroci ostali brez očeta, ki je moral oditi v nemško vojsko. Bili so to težki časi, a hkrati tudi lepi. "Ljudje smo se med seboj bolj razumeli in drug drugemu pomagali. Dela je takrat bilo vedno dovolj. Leto se je začelo z regulanjem za nove vinograde, kopjo v vinogradih. Dela ni zmanjkalo vse do pozne jeseni, ko so ljudje za nastiljanje živini v gozdovih grabljali listje," pripoveduje. Tri leta je na delu preživela tudi v Banatu, kjer so si naši ljudje v tistih časih pogosto poiskali delo.

Jožefa se je poročila leta 1958 pri Vidmu ob Ščavnici. Leta 2008 sta imela z možem Ivanom zlato poroko v Cerkvenjaku. Izbranec je prišel iz sosednjega Grabonoškega Vrha v občini Cerkvenjak. Po poroki sta 25 let živela v Mariboru. Ona je delala v podjetju Dom Smreka. Mož, ki je danes že med pokojnimi, je bil strojevodja, dokler ni postal invalid in se zaposlil kot hišnik v znani mariborski restavraciji Center v Mariboru. V zakonu sta se jima rodila hčerka Dragica in sin Feliks.

Jožefa od leta 1973 živi v Grabonoškem Vrhu, kjer sta si z možem Ivanom zraven njegove rojstne domačije kupila manjšo posest. Ima vnuka Simona in Danijela, ki sta jo razveselila s štirimi pravnuki: Matisem, Anejem, Alexom in Amielom.

Ob jubileju je bila deležna številnih obiskov in čestitk. Tudi župana občine Cerkvenjak Marjana Žmavca in farnega župnika Janka Babiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta