(INFOGRAFIKA) Nogometna sezona pod črto: Je slovenska liga res razvojna?

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.05.2021 06:01
Večerova analiza slovenskega klubskega nogometa: zaupanje v domače nogometaše te lahko izstreli na vrh, ni pa še garancija za uspeh
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le osvojenih 58 odstotkov točk je bilo dovolj, da se je Mura povzpela na slovenski prestol.
Andrej Petelinšek

Bilo je izenačeno. Nogometašem Mure, novim prvakom slovenske prve lige, je za podvig zadostovalo že osvojenih dobrih 58 odstotkov razpoložljivih točk v sezoni, precej manj kot šampionom primerljivih lig v soseščini, na drugi strani pa se Kopru, ki je pobral skoraj 40 odstotkov razpoložljivih točk, ni uspelo rešiti pred dodatnimi kvalifikacijami za obstanek.

Uroš Šoštarič

Za odgovor, ali je izenačenost prinesla tudi dvig kvalitete, bo treba počakati do poletja, ko bodo Mura (kvalifikacije za ligo prvakov) ter Maribor, Olimpija in Domžale (kvalifikacije za konferenčno ligo) v Evropi stopili na najbolj merodajno tehtnico, v obširni Večerovi analizi pa smo preverili, ali je slovenska liga res razvojna in kako so se z odskočne deske pognali nekateri junaki prejšnjih sezon, ki si zdaj služijo kruh v tujini.

Uroš Šoštarič

Če kaj, je nogometno leto 2020/21 potrdilo, da se delo na dolgi rok izplača. Na vrh je stopil klub, ki zaupa doma vzgojenim igralcem. Trener Ante Šimundža je največ minut razdelil med igralce Murine mladinske šole, tiste, ki šele nabirajo prve članske izkušnje, pa tudi take, ki so se že preizkusili v drugih sredinah in se nato vrnili v matični klub. Zgolj domači igralci sicer še niso garancija za uspeh, saj je na dnu lestvice letos končala ekipa, ki jim je namenila največ minut, Gorica, a niti kopica legionarjev ga ne prinaša. Olimpija, ki je v sezoni preizkusila kar 20 nogometašev iz tujine, rezultatskega cilja v prvi ligi ni izpolnila, sežanski Tabor, ki je sedmim Hrvatom, po dvema nogometašema iz Italije, Francije in Slonokoščene obale ter Srbu, Gancu, Grku in Portugalcu namenil dvakrat več minut kot enajstim Slovencem, pa se ni prebil iz spodnje polovice lestvice.

Uroš Šoštarič
Uroš Šoštarič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta