Prva liga po novem na Sportklubu: Bodo številni nogometni privrženci prikrajšani za tekme s slovenskih zelenic?

Miha Raičevič Miha Raičevič
25.12.2020 07:00
Naslednja štiri leta bo slovensko nogometno prvo ligo prenašala televizija Sportklub, njene programe pa trenutno od večjih telekomunikacijskih operaterjev ponuja le lastniško povezani Telemach, kar pomeni, da bi bili lahko številni nogometni privrženci prikrajšani za tekme s slovenskih zelenic. Podobno zgodbo smo spremljali z reprezentančnimi tekmami v ligi narodov. Kaj pravijo na Radioteleviziji Slovenija?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večni derbi bodo lahko privrženci nogometa v prihodnjem letu spremljali na Sportklubu.
Robert Balen

Prva slovenska nogometna liga se bo nadaljevala 10. februarja, nedolgo nazaj pa je postalo jasno, da jo bo v obdobju med letoma 2021 in 2025 mogoče spremljati na televiziji Sportklub, ki pa je trenutno na voljo le naročnikom Telemacha. Zgodba z reprezentančno ligo narodov se očitno ponavlja. Na razpisu Nogometne zveze Slovenija (NZS) je namreč pravice za prenose tekem dobila medijska hiša United Media Sarl, lastnica televizije Sportklub. Omenjena medijska hiša sicer deluje tudi na območju ostalih držav nekdanje Jugoslavije, Bolgarije in Grčije. 

Iztržen denar med klube

Na NZS smo med drugim poslali vprašanje, koliko je vredna nova pogodba, a nam s tem podatkom niso postregli. So pa zapisali, da je novi televizijski partner "z zelo visokim vložkom v medijske pravice, ko govorimo o slovenskem klubskem nogometu, pokazal resne namere s popularizacijo slovenskega nogometa". Na NZS kljub temu verjamejo, "da si bo zanimive vsebine in tekme slovenskega klubskega nogometa lahko ogledalo veliko število gledalcev". Ob tem pa dodajajo: "NZS seveda ni pristojna za podajanje odgovorov o poslovnih odločitvah naših partnerjev, zato ne moremo komentirati, kakšen bo doseg Sportkluba v času, ko se bodo tekme 1. SNL predvajale na njegovih programih."

Zatrjujejo tudi, da so bili v proces izbire vključeni tudi klubi, ki so s prodajo medijskih pravic soglašali in z zadovoljstvom podprli izbiro. "Celoten znesek, ki ga je NZS iztržila za medijske pravice, bo razdeljen med klube. Ključ razdelitve bo določil izvršni odbor NZS," so še sporočili z nogometne zveze. Dodajajo še, da bodo sredstva omogočala lažje delovanje ter nadaljnji razvoj klubov in slovenskega nogometa. "Slednje pa je v teh negotovih časih izjemno dobrodošlo," so zaključili. 

RTV Slovenija: Ne smemo si dovoliti, da bi preplačali pravice

Za pravice prenosov ene tekme v vsakem krogu, torej za pravico prvega izbora se je potegovala tudi TV Slovenija, ki je v zadnjih letih skupaj s Planet TV tudi prenašala domačo nogometno ligo. "Financiramo se s sredstvi iz naslova RTV-prispevka, zato si ne moremo privoščiti oziroma ne smemo dovoliti, da bi preplačali pravice za prenose kateregakoli tekmovanja z denarjem naših uporabnikov," so nam pojasnili. 

Priznavajo, da je odločitev NZS s poslovnega vidika povsem razumljiva, pri tem pa poudarjajo, da je vložek javne televizije k razvoju in prepoznavnosti prve lige večji od vrednosti pravic, saj da tekmovanju in gledalcem ponujajo več kot drugi. Ker so programi TV Slovenija uvrščeni v osnovne sheme vseh telekomunikacijskih operaterjev, zagotavljajo 100-odstotno pokritost, "medtem ko vse ostale programe pa gledalci plačujejo prek naročniških paketov", dodajajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta