(PORTRET TEDNA) Florentino Perez: Zanj ni važna pot, ampak dosežen cilj

Miha Dajčman
24.04.2021 20:26
Za vsako ceno je gradil svoj nogometni in podjetniški imperij. Se je Florentino Perez zdaj opekel? Sam je še danes dejal, da iz Superlige ni mogoče izstopiti in da se bo projekt kmalu začel
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Čeferin in Florentino Perez
Andrej Petelinšek

Gradbeni mogotec in poslovnež Florentino Perez je z uspešnim, kontroverznim in odmevnim vodenjem kraljevega kluba postal človek, ki ga nogometni poznavalci omenjajo v isti sapi kot "nogometne" legende Real Madrida, kot so Alfredo di Stefano, Iker Casillas, Raul in Cristiano Ronaldo. Nekdanji politik je v kraljevi klub v dveh obdobjih predsedovanja za mnoge največjega kluba na svetu pripeljal nogometno elito, začel gradnjo galaktikov, izjemno spretnih, razvpitih in slavnih nogometašev. Kult Los Galácticos je postal njegov način dela, torej za vsako ceno. Dobesedno. Real Madrid je, podobno kot konkurenca, za nogometno smetano plačeval in plačuje rekordne zneske, (pre)visoke in nerazumne vsote. Ko so največji evropski klubi, s 74-letnim predsednikom superlige na čelu, predstavili tekmovanje elite, se je zdelo, da smo dobili potrditev teze, ki je na dlani že nekaj časa, da je nogomet postal zrcalo brezsramnega in brezmejnega neoliberalizma. A so superligaši (vsaj za zdaj) dobili po prstih. Od Evropske nogometne zveze, ki je sistem za najboljše postavila že leta pred njimi, a daje majhnim vsaj nekoliko prostora, ter od nogometnih navijačev, romantikov, tistih, ki to igro delajo najpomembnejšo postransko stvar na svetu.

Reuters

​Nekdanji mestni svetnik Madrida je bil neposredno v politično odločanje vpet ob koncu sedemdesetih in v osemdesetih letih, njegovo politično pot pa nekateri španski mediji opisujejo kot neuspešno. Gotovo je, da sta bolj uspešna njegova podjetniška kariera in delo nogometnega funkcionarja.

​​Tudi po klofuti, ki je sledila ustanovitvi superlige dvanajstih evropskih klubov, Perez vztraja, da se bo tekmovanje, ki bo, po njegovi ozkogledni teoriji, rešilo nogomet, kmalu postalo realnost. "Perez je egoist, egoist in še enkrat egoist. Zanima ga le Real Madrid, mi ne potrebujemo Pereza, da bi nas rešil," je bil do predsednika Reala oster šef tekmeca iz la lige Villarreala Fernando Roig. V minulih dneh je Perez pogosto nastopal v radijskih in televizijskih oddajah in trdil, da ekipe soustanoviteljice uradno še niso izstopile iz tekmovanja, saj bi temu sledila kazen. Napadal je tudi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, da je neizobražen in agresiven. Podobno pa nekateri očitajo njemu. Da se bo superliga zgodila kmalu, je bil v četrtek jasen tudi Joan Laporta, predsednik Barcelone. Močno zadolžena rivala sta v boju za milijone stopila na isto stran. 

​Gradil je galaktike

Da je vztrajen, morda tudi trmast, je potrdil, že ko je želel prevzeti vodenje belega baleta. V prvem poskusu leta 1995 mu ni uspelo, premagal ga je Ramon Mendoza. Leta 2000 je ob novem poskusu prevzema in ob slabem finančnem stanju kluba obljubljal prihod številnih nogometnih zvezd, na volitvah za predsednika Real Madrida je zmagal s 94,2 odstotka glasov. Kmalu je obljubo izpolnil in za rekordni znesek od rivalov iz Barcelone odkupil Figa. Predrzna poteza, ki je nakazovala, da želi popolno prevlado. Graditi je začel supermoštvo in ob novih rekordnih prestopih pripeljal še Zinedina Zidana, Ronalda, Davida Beckhama, Michaela Owna in Robinha, vsako sezono je na Santiago Bernabeu pripeljal vsaj enega novega zvezdnika. V šestih letih prvega vodenja kraljevega kluba je ta dvakrat osvojil špansko prvenstvo in evropski pokal. {api_embed_photo_R30}658165{/api_embed_photo_R30}

Neverjetna vlaganja v moštvo so Realu v prvem obdobju gradnje galaktikov prinesla velike finančne uspehe, ti so temeljili na izkoriščanju ogromnega finančnega potenciala blagovne znamke Real Madrid na novih trgih po vsem svetu, predvsem v Aziji. A Perez je bil deležen vse večjih kritik, očitali so mu, da se je preveč posvetil trženju blagovne znamke in premalo nogometu. Februarja 2006 je odstopil z mesta predsednika in priznal, da klub potrebuje novo smer. A tega mnenja ni bil dolgo.

Le dobra tri leta je beli balet spremljal iz ozadja, junija 2009 je kot edini kandidat za predsednika Real Madrida zagotovil 57 milijonov evrov, ki so bili potrebni za kandidaturo. Znova je postal kralj Real Madrida in temu primerno je nadaljeval politiko galaktikov, z nogometnega tržišča je pobral smetano, znova je podiral rekorde na nogometnih tržnicah. V Madrid so prišli Kaka, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Mesut Özil, Angel di Maria, Gareth Bale, Xabi Alonso in drugi ... Real pa je osvojil zgodovinske tri naslove lige prvakov zapovrstjo. Ob prestopu Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda se je Real Madrid zelo približal devetmestnemu številu, odšteli so 94 milijonov evrov, leta 2018 so nato 33-letnega Portugalca Juventusu prodali za 117 milijonov evrov. Rekordna je bila odškodnina Madridčanov za Garetha Bala, Tottenhamu so leta 2013 plačali 101 milijon evrov in prebita je bila magična meja, razsipništvu pa so v prihodnje sledili preostali evropski velikani.

Reuters

Ne mara temnopoltih nogometašev, a ni rasist

Mnogo negativnih kritik je bil deležen, ko se Real Madrid od klubskih legend, denimo Raula in Ikerja Casillasa, ni poslovil dostojno, a se na to ni oziral. Ni želel, da bi kdo bil večji od kluba. Morda tudi ni želel, da bi kdo bil večji od kralja Pereza. Po Casillasovem odhodu v Porto julija 2015 je njegov agent Santos Marquez dejal: "Perez nima rad temnopoltih nogometašev, a ni rasist." S temi besedami je bojda tudi pojasnil razlog, da Claude Makelele in Samuel Eto'o, prvi je v belem igral na 93 tekmah, drugi na le treh, nista bila plačana kot drugi nogometaši. Toda nogometna prevlada ni edina, ki žene Pereza. Družbo ACS, katere šef je, je želel preoblikovati v enega največjih svetovnih upravljavcev cest, je poročal The Financial Times. V začetku meseca je predstavil načrt, ki bi ACS-u zagotovil redne prihodke v naslednjih letih. Za nakup italijanskega avtocestnega omrežja podjetja Atlantia je ponudil deset milijard evrov.

Sergio Ramos, Christiano Ronaldo, Florentino Perez, Luka Modrić 
Andrej Petelinšek

Perez je imel vizijo, s katero je želel preprečiti kopičenje dolgov Real Madrida in zagotoviti stabilnost podjetju, ki ga vodi, kar mu je med drugim že uspelo po letu 2008, ko je evropsko in svetovno ekonomijo prizadela kriza, ta pa se ni dotaknila prav njegovih najmogočnejših projektov. V obeh poslih, ki ju je 74-letnik načrtoval, je k sodelovanju povabil Key Capital, manj znano borznoposredništvo in svetovalnico v Madridu.

Želi finančno stabilnost za svoje posle

"Z načinom, kako organizira naložbe, se dogajajo pomembne spremembe," je za Financial Times povedal Jonathan Amouyal iz londonskega sklada TCI, odločitve Pereza pa je pojasnil z besedami: "Verjetno si želi več stabilnosti, več predvidljivosti in večjo prepoznavnost svojega podjetja ... Življenje v gradbenih projektih je zelo težko."

Pri projektu superlige naj bi Florentino Perez delal tri leta, v pogovoru za španski radio Caden Ser pa je kritiziral "agresivnost" in "orkestriran" odziv nogometnih privržencev in krovnih organizacij, kot je Uefa. Ljudje blizu Pereza pravijo, da se bo kmalu vrnil z novim načrtom, ki ga klubi, ki so prav tako v rdečih številkah, ne bodo mogli zavrniti. Pri tem bi mu lahko pomagale tudi španske oblasti, s katerimi je Real Madrid tudi zgodovinsko povezan. "Ne podcenjujte mojih sposobnosti pogajanj. Velik prijatelj sem s politiki," je nekoč dejal Perez. Lokalne oblasti z dokapitalizacijami vsake toliko kraljevemu klubu pomagajo, da ne bankrotira, od nekdaj pa je Real Madrid veljal za klub, ki ga podpira španska elita.

Španci priznavajo, da pred prihodom Pereza v Real leta 2000 klub ni bil tako komercialen. Foto: REUTERS
Reuters

Španci priznavajo, da pred prihodom Pereza v Real leta 2000 ta ni bil tako komercialen, a v časih nogometa, ko so številke rasle v nebo, bi se težko odločili za drugačen način delovanja. Klub je za ceno visokih prestopov, v katere je bilo po nekaterih ocenah vloženih za poldrugo milijardo evrov, iz igrišča za trening naredil poslopje z najprestižnejšimi pisarnami v Madridu.

Nogometne zvezdnike primerjal s stavbami

"Tam so. Stolp Figo, stolp Zidane, stolp Ronaldo in stolp Beckham," je španski časnik ABC nekoč citiral Pereza o gradnji objektov, ki jih je gradilo tudi njegovo podjetje ACS. Galaktiki, zvezdniki nogometa, niso vedno delovali složno, a so Real Madridu v dveh ločenih obdobjih prinesli pet naslovov v ligi prvakov. Ni važna pot, pomemben je dosežen cilj, vztraja Perez.

Svetovna nogometna javnost se je v teh dneh znesla nad Perezom, predstavlja jim vse, kar je slabega v nogometu, očitajo mu, da šport za množice zapira za elito. On pa še vedno, lahko mu verjamete ali ne, vztraja: "To, kar počnem, je zaradi nogometa." Navijačem Real Madrida, ki jih je na svetu milijone, pa sporoča: "Nisem lastnik Real Madrida, vi odločate."

Kakšna bo usoda te superlige ali kakšne nove, še nekaj časa ne bo znano, saj bo Perez vztrajal. Kot ni znana usoda posla z italijansko Atlantio podjetja ACS, ki ga vodi. Slednje je prav tako kakor Real Madrid zadolženo. Perez gre v težkih časih na vse ali nič. Za njegov posel in Real Madrid ali nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta