(POGLED) Od nogometa do soccerja in nazaj v dveh dneh. Evropa ni Amerika ali Azija

Navijači, vsaj v Evropi, niso številke, ne moreš jih izbrisati in napisati novih. Kluba ne moreš preseliti v drugo mesto in ga ponuditi drugim navijačem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Predsednik nogometnega kluba Real Madrid in glavni pobudnik ustanovitve nogometne superlige Florentino Perez je v zadnjih dneh zelo vehementno razlagal, kako nogomet ne privlači mladih, še posebno ne tistih v starostni skupini med 18. in 24. letom. Doma je moj 19-letni sin Anže v zadnjih 48 urah preživljal enega najtežjih časov svojega življenja. Že skoraj deset let je strasten navijač Arsenala in v zadnjih dneh se mu je svet začel sesuvati v prah. Deset let spominov, veselja, jeze, razočaranj in predvsem brezpogojne zvestobe in ljubezni do kluba je začelo kopneti. Poskušal sem mu razložiti, naj ne obupa, da ni vse tako črno in da naj počaka nekaj naslednjih dni, saj kar se je gradilo dolgih 135 let, ne more preprosto izginiti v nekaj dneh.

Reuters

Nogomet je žal že dolgo nazaj izgubil velik del romantike, ki ga je naredila tako močnega in prestižnega. Prav tradicija evropskih klubov, ki traja že krepko več kot sto let, je bila tisto, kar so nam Evropejcem ves čas zavidali v Aziji in ZDA. Njihovi poskusi ustvariti nadomestek za nekaj, za kar so predvsem evropski moški bili pripravljeni tudi jokati, so jih odpeljali v povsem drugo smer. V smer, ki je bila pač pisana na kožo drugačnemu okolju in drugačnemu temperamentu. Iz ameriškega modela športa in njihovih lig, kot so NBA, NFL, NHL, MBL in MLS, se imamo kaj naučiti. Vrhunski so v tem, kako tržiti šport, tudi v tem, kako navdušiti navijače, jim pripraviti spektakel, ter predvsem, kako monetizirati svoj produkt. Ampak pri njih je šport res produkt in navijači so potrošniki. Ker so jih k spremljanju športa pritegnili z dobrim marketingom, s spektaklom, z dodatno ponudbo. A v Evropi smo drugačni. Nogomet v Angliji in drugje po Evropi ni zrasel zaradi dobrega marketinga, pač pa zaradi nepredvidljivosti igre in spoznanja, da v tekmi enajstih proti enajstim ne zmaga vedno boljši. Pustiti srce na igrišču ni prazna fraza, pač pa spoznanje, ki je zraslo iz športa. Ker je nogomet postal šport, v katerem si bil lahko nagrajen, ker si verjel, da lahko premagaš tudi objektivno močnejšega nasprotnika, je nogomet postal več kot samo šport. Postal je religija, ki navdihuje.

Ian Wright, legendarni napadalec Arsenala, je ob zaključku teh neverjetnih 48 ur in uradni objavi Arsenala, s katero je klub potrdil odstop od sodelovanja v superligi in se navijačem opravičil za napako, zapisal: "Zapomni si, kdo si, kaj si in koga predstavljaš." Priznana publicistka Amy Lawrence je temu dodala samo še: "Amen."

"Navijači štejejo," to je tisto, kar bo za vedno ostalo kot dediščina minulih 48 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta