(POGOVOR) Milenko Ačimović: Ničesar ne obžalujem, športno je bilo verjeti, verjemite, da fantom ni lahko

Miha Dajčman
31.03.2021 09:00
Po porazu mlade reprezentance Slovenije proti Italiji s 4:0 je selektor Milenko Ačimović odgovarjal na novinarska vprašanja. Slovenija je na domačem evropskem prvenstvu dvakrat izgubila in remizirala proti Češki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V naši ligi fantje ne igrajo v takšnem tempu in na takšnem fizičnem nivoju," pravi selektor mlade reprezentance Slovenije Milenko Ačimović.
Andrej Petelinšek

Vtis o evropskem prvenstvu in zadnji tekmi z Italijo ...

"Potrebno je čestitati Italijanom za zmago. Naši fantje so si želeli uspeha, zadnjo tekmo so hoteli izkoristiti, da bi morda napredovali, a takšna je realnost. Videli smo, na kakšen način igrajo Italijani. Enostavno je bilo z naše strani preveč individualnih napak, verižno so se dogajale z enega nogometaša na drugega. Italijani so na tem nivoju, da so iz prvih dveh strelov dosegli dva gola. Padla je tudi samozavest fantom, to se potem poveže s fiziko in nismo se mogli več sestaviti, kot bi bilo treba. Kar se tiče prvenstva, vem, da so fantje dali maksimum, ponosen sem na njih. Izgubili smo proti Španiji in Italiji, kar je zelo realno. Mi je pa zdaj, ko je vsega konec, žal, da nismo vpisali treh točk proti Češki. Petnajst fantov se zdaj poslavlja od te starostne skupine, osem jih ostaja.

O sistemskem razvoju reprezentanc ...

"Fascinantno pri tej tekmi mi je bilo, da kljub izostanku nekaj nogometašev Italijani niso menjali sistema. To je delo od selekcije do 15 let, igrajo v sistemu 3-5-2 in vsak točno ve, kaj mora kdo narediti. Če manjkajo najboljši igralci, ni problema, fantje jih nadomestijo in delajo po istem sistemu."

O spremenjeni izbrani vrsti Slovenije v primerjavi s prejšnjimi akcijami ter če obžaluje kakšno odločitev ...

"Slovenijo sem vodil na petih tekmah proti petim reprezentancam, ki so igrale na evropskem prvenstvu. Ne obžalujem ničesar. Izbrani fantje so držali skupaj. Športno je verjeti do konca, a enostavno sta bili Španija in Italija za nas previsoki oviri. S Čehi smo se lahko korektno kosali, čeprav so tudi oni na tekmovanje prišli preko kvalifikacij, mi in Madžari pa smo dobili darilo. Verjamem, da smo se vsi skupaj nekaj naučili, da smo videli, kaj in kako. V nogometu, ki nam je bližje, se pozna, ko ne igra najboljši igralec ali dva, pri velesilah pa je tako, da se to ne pozna, imajo dolgo klop, so igrivi in samozavestni, težko jih je čuvati. Verjemite, fantom ni bilo lahko."

Kaj je ob individualni kvaliteti še odločilo tekme? Neučinkovitost v napadu, neodločnost v obrambi po prejetem golu?

"Igrali smo z Žanom Zaletelom in skušali 'odpirati' v tri nogometaše zadaj, da bi bočni branilci igrali višje. Ampak pritisk na naše bočne igralce in sredino je bil velik in žoga sploh ni prišla do napadalcev, težko smo si ustvarjali priložnosti skozi igro, zato smo poskušali preko prekinitev."

Kaj rezultat pomeni o kvaliteti prve lige, kjer igra 15 nogometašev izbrane vrste?

"V naši ligi fantje ne igrajo v takšnem tempu in na takšnem fizičnem nivoju. Vezisti in branilci v naši ligi ne srečujejo napadalcev, kot je bil pri Italijanih recimo Patrick Cutrone. Vezisti niso pod takšnim pritiskom kot tukaj vseh 90 minut. Verjamem, da je to bila vrhunska izkušnja, iz katere se bomo vsi nekaj naučili in bo lažje za naprej."

Če so fantje pregoreli v želji ...

"Definitivno smo si želeli boljše tekme. Uvodnih pet minut so šli dobro v tekmo, a težko je povedati, kako na fante vpliva, ko nasprotnik doseže gole iz prvih strelov. Težko se je vračati. Nasproti pa imaš ekipo, ki vseskozi napada. Pade samozavest, izgubi se koncept, fantje so potem poskušali z individualnimi akcijami, a na tem nivoju to ne gre."

Kaj spremeniti v mlajših selekcijah, da bi napredovali?

"Nekatere stvari se bodo morale popraviti. Pri Italijanih je manjkalo pet igralcev, a ker imajo sistem iz mlajših selekcij, to ni težava, ker vsak ve, kaj mora delati. Velesile imajo postavljen sistem. Na tem prvenstvu smo videli, da je težko igrati, če se reprezentanca zbere dva dni pred prvenstvom, zato se mora sistem pripravljati v mlajših generacijah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta